728x90 MM

Wat? Het staat té luid!

Noiserock anno 2018 wat mag en kan dat nog betekenen?  Dat was de grote vraag die me richting The Pits deed trekken.

Om 18u30 alleszins weinig, zo bleek bij aanvang want quasi geen kat.  Wel véél ‘fototrekkers’, die een frontale line-up vormden toen een band uit Diest, Skiska Skooper (no pun intended, vermoed ik ?!) aftrapte.  Degelijk spul alleszins, behoorlijk goed, heftig setje, vooral gekenmerkt door véél té en héél luid lawaai  Een keurmerk waar ze blijkbaar graag mee koketteren. Maar wel lawaai als resultaat van noeste podiumarbeid, nogal met véél space/trip uitbarstingen afgeserveerd.  Het deed me denken aan Helios Creed, en MX80-sound, opgevrolijkt met wat Strangulated Beatoffs. Maar als de heren deze ozo jaren 1990-referenties weten te plaatsen, dat is een andere kwestie. Als ze die illustere bands kennen, krijgen ze een bonuspunt.

Op naar Whorses, iets uit Kortrijk op een retro grunge-trip, de foute kant van de jaren 1990 grunge.. U kent dat wél. De onverbeterlijke zucht naar melodische bluesrockzooi uit begin jaren 1970.  Njet dus, maar ze brachten wél een eerste golf volk mee.  Blijkbaar hebben ze fans. Ondergetekende is er daar alvast geen van, ondanks de confetti en pinatapaardje (waar de poetsvrouw van dienst absoluut niet mee kan lachen). Die vindt, net als ondergetekende, dat ze eerder een paar liters verschaald bier over hun kop verdienen.

Vervolgens dan naar Pink Room. Die kwamen uit Gent blijkbaar en dat zat er wél recht op. De zanger/schreeuwlelijk van dienst kon je zo in een ambtenarenbureau plaatsen, alléén best niet met een basgitaar en microfoon in zijn omgeving. Zéér vettige, gore braggel in de lijn van Brutal Juice, Plainfield én vooral Pachinko…. Perfect qua geluid, show en afwerking… een band, die er terecht staat.. toppie!

Laatste band was YOUFF! En dit was jonger grut met expliciete T-shirts (Godflesh, Charles Bronson,… mmm dat zag er al veelbelovend uit).  Powerviolence à la Despise You,  Spazz maar gelardeerd ranzig vet à la Brainbombs of Godflesh.  Wellicht totaal iets anders dan de gemiddelde voorgekauwde koude kak, die je als 18 of 19-jarige voorgeschoteld krijgt tegenwoordig. Hoe dan ook, YOUFF! heeft zeker zijn huiswerk gedaan en de leerstof goed verwerkt.  Dit was een perfecte afsluiter. Iets minder donker, zwart en gloomy dan het  de Kortrijkse Vvounds (waar ik regelmatig aan moest denken doorheen het gekluister en geschreeuw), maar in dezelfde lijn. Soit ,‘t was ondertussen net 22 u voorbij (en dan hoort het afgelopen te zijn in de Pit’s) en ik dacht: ‘mooie 4 uur lawaai en veel beter dan een avondje Gentse zesdaagse.’
Gezien: Sonic Boom: YOUFF, Pink Room, Whorses en Skiska Skooper – De Pit’s, Kortrijk – 17 november 2018
Tekst: Dirk Bauwens – Foto’s: Stephan Vercaemer – (Zere oren: Patrick Bruneel)

tekst:
Gonzo (circus) Crew
beeld:
Youff - Foto: Stephan Vercaemer
geplaatst:
di 20 nov 2018

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!