728x90 MM

Knus in ‘t zwart

September begon rustig met hier en daar een interessant evenement en met voldoende tijd om een fotoverslagje af te leveren binnen een aannemelijke tijd.

Maar Patrick Bruneel, die zelden buiten Kortrijk komt en enkel zijn geliefkoosde punkhol ‘The Pits’ en soms de Kreun (Wilde Westen) aandoet, was al zijn kuiten aan het insmeren naar aanloop van de maand oktober. Tegen het einde van september was hij al meegegaan naar ‘Watermoulin’ in Doornik voor TH’ F’kk’n’ G’dd’mn Luckies, Tequilasavate en Chrome Reverse maar in een helse vaart zou hij daarna de maand oktober induiken, waarbij enkele van zijn oude helden van toen nu weer op het podium stonden , grotendeels in Kortrijk, en dus de verleiding niet kon weerstaan en mij erbij te sleuren (weliswaar vrijwillig) om al die helden te fotograferen. Nu, ik moet toegeven dat het ook voor mij een drukke maand was en ik tussendoor, zonder Patrick,  van het ene naar het andere evenement vlamde en sporadisch nog een verslag maakte.
Vision 3D, Mary Bell, Fazed, OCHS, Rotten Mind, Vandal X, Part Chimp, Mono, Storm Of Light, Jo Quail, London Bullet, TONUS (Dirk Serries), TH’ F’kk’n’ G’dd’mn Luckies, Radio Birdman, Onmens, Hot Snakes, Baya Computer, Moving Targets, Vaal, Gang Of Four, The Article Sixties, Mantis, Thisquietarmy, Et Dure, Geen Bloemen Meer Voor Jou, Urall, O Ratel Ratel, Crucifix Eye, Autopsy Mayhem, Boris & The Kitchenknife, Astoreth + noOne, James Welburn en Barst. Inderdaad, een drukke maand. Maar op 22 september, voor de storm losbarstte, was er nog de eerste ‘Consouling presents’ van het najaar met Monnik, Empusae en A Sun-Amissa in De Kleine Kunst in Gent en dat verslag heb ik nu af. (Die andere verslagen kun je trouwens op deze blog vinden, red.)

Voor de eerste ‘Consouling presents’ van het najaar van 2018 werd gekozen voor De Kleine Kunst in Gent, een klein hoekcafeetje met een minipodiumpje en amper verlichting. Het werd in de kortste keren gevuld  met zwart, het lievelingskleur van de Consouling-fans.

Met nauwelijks plaats om te bewegen mocht Monnik als eerste zijn kunde van het zwart etaleren. Na ‘Vondeling’ en ‘Bedevaart’  blijft deze bescheiden kerel verder experimenteren en uitpuren om zo tot een nog grimmiger ambient psychedelisch geluid te komen. Het pad van Monnik is het pad van het innerlijke en blijft boeiend en onvoorspelbaar.

Als tweede van de avond mochten Sal-Ocin (Empusae) en zijn geliefde, Christel Morvan (Nesisart) het achtergelaten zwart van Monnik overnemen en kneedden naar hun idee van zwart. ‘Lueur’, hun plaat, koester ik al van vorig jaar en zodoende was ik heel blij om ze nog eens live bezig te zien en eerlijk gezegd, om ze nog levend te zien. Enkele tegenslagen en sukkelen met de gezondheid zorgden ervoor dat ze niet teveel gespeeld hebben dus bij deze, heel content. Met opnieuw prachtige en doordachte visuals van Nesisart bracht Sal-Ocin een mix van ‘Lueur’, ouder werk en nieuw werk. Met zijn stem en oncomfortabele dronegeluiden creëert hij een intens geluidenpalet van afzien, verlatenheid en rouwen, waarbij Monnik voor deze gelegenheid op enkele stukken nog een extra dimensie gaf en iedereen een hemels maar tegelijkertijd pijnlijk gevoel gaf.

Als laatste was het de beurt aan A Sun-Amissa met voor deze gelegenheid, Richard Knox, Claire Knox en David Armes (ARC Soundtracks). A Sun-Amissa, eigenlijk eerder een collectief waarbij vlotjes onder elkaar gewisseld wordt van spelers, stelde er hun vierde album ‘Ceremony In The Stillness’ (Gizeh Records en Consouling) voor. Met hun zeer herkenbare geluid borduren ze verder op hun drie vorige platen maar bereiken toch een intenser resultaat waarbij gitaren op de voorgrond komen en een donkere, onheilspellende ambient/postrock het geheel nog meer doet uitkomen.

Deze knusse en zwarte avond met de Consouling-familie was voor mij een zeer geslaagde avond waarbij ik na het extra foto-en zweetwerk vanwege de beperkte ruimte/licht , nadien toch nog lekker kon verpozen en ontspannen vooraleer de maand van Patrick in gang schoot.
Gezien: Consouling presents met Monnik, Empusae/Nesisart en A Sun-Amissa – De Kleine Kunst, Gent – 22 september 2018

tekst:
Stephan Vercaemer
beeld:
Empusae - Foto: Stephan Vercaemer
geplaatst:
za 17 nov 2018

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!