728x90 MM
Afsky in The Pit's in Kortrijk

Ketters gevloek

Blackmetal, doom en folk. Dat mengen Afsky en Spectral Wound die samen op tournee zijn. Ze kwamen samen langs in Kortrijk.

We waren vorig jaar behoorlijk onder de indruk van ‘Sorg’, de debuutlangspeler van het Deense Afsky op Vendetta. Ole Luk is de gangmaker van het project, die ook een bijdrage mocht leveren op ”Mareridt’ van Myrkur. Blackmetal met wat doom en zelfs folk die de Walging / Afschuw (de bandnaam in het Nederlands, red.) helemaal wist waar te maken.

Samen met Spectral Wound, die ‘Infernal Decadence’, ook al van vorig jaar en eveneens op Vendetta, is Afsky de hort op gegaan, met band. We gingen ervanuit dat Spectral Wound de avond zou openen. We bleken we mis te hebben.

Toen we de tijdstabel zagen opduiken de dag van het concert, bleek Afsky al om 20h aan de bak te moeten. Beide bands zouden drie kwartier spelen, en daar shithole de Pit’s een curfew heeft zodat het altijd om 22h afgelopen moest zijn, was een resem vloeken het gevolg.

Kafferen

Onmogelijk om op tijd te komen. Dan waar wat kafferen en uiteindelijk toch nog een grote helft van de set kunnen meepikken. Nog een geluk. Al was het heel warm binnen (net als buiten trouwens, niets mis met het klimaat, ahum) en waren heel wat blackmetalliefhebbers opgedaagd, en dat voor een maandag.

Uche Uche Uche

Halfweg een show binnen komen en pogen in de sfeer te geraken, is niet altijd evident. Het spreekt voor Afsky dat we meteen mee waren. Ondanks de hitte én een lokale kwiet die nooit weet of hij binnen wil blijven of buiten wil staan. Zo hij hindert voortdurend iedereen met zijn weg- en weer geloop.

Strobo’s, veel rook en een muur van blackmetalherrie was exact wat we nodig hadden. Echt nummer herkennen deden we niet, maar daar is het ons ook niet om te doen. Genieten, kopje leeg laten blazen met goede muziek. Ja, daar zijn we voor gekomen en dat lukt Ole Luk en zijn kompanen meer dan behoorlijk.

Veel communicatie met het publiek was er niet. Hij moest nog energie over hebben om nadien de merchstand te bemannen, alwaar hij de vriendelijkheid zelve was. Toen hij aankondigde dat ze nog één nummer zouden spelen, bleek dat nummer er eigenlijk net te veel aan.

Bulldozer

De muziek van de Canadezen van Spectral Wound kenden we vooraf niet. De mannen uit Montreal hadden, gelukkig maar, geen rookmachines nodig. Gewoon stevig erin vliegen was voor hen voldoende. Al was het in de eerste helft van de set een beetje eentonig en maar weinig aan ons besteed. De bulldozer overtuigde niet helemaal. Pas in de tweede helft, toen de band ook wat tragere stukken inlaste, vonden we Spectral Wound alsnog de moeite. Hadden we toch gelijk, dat de volgorde van de aantredende bands andersom hoorde te zijn.

Gezien: Spectral Wound + Afsky – Pit’s, Kortrijk – 14 oktober 2019
Tekst: Patrick Bruneel – Foto’s: Bart Marescaux

tekst:
Patrick Bruneel
beeld:
Afsky4
geplaatst:
di 22 okt 2019

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!