728x90 MM
Music for Installations tijdens een performance in PostX Merelbeke

Signalen uit diverse werelden

Alain Kinet, één van de drijvende krachten achter Littl’ AntennA concerts nodigde opnieuw enkele lokale artiesten uit voor een try-out. In samenwerking met PostX bracht hij Music for Installations en Connecting Silence naar Merelbeke.

Het duo Connecting Silence greep deze aangeboden kans om hun debuut cd, ‘Message Of Stillness’, aan de aanwezigen voor te stellen. De try-out was een gratis evenementje. De verleiding van de aanwezigen om de lekkere streekbiertjes te proeven werd daardoor des te groter.

Eerst even duidelijkheid scheppen. In Vlaanderen zijn heel wat mensen (DIY) met elektronische muziek bezig. Hun werkjes proberen – desnoods met rooksignalen – de oververzadigde muziekwereld in te sturen.

Sedert enkele jaren sleutelen verschillende van deze (underground) slaapkamerartiesten aan elkaars platen. Een duidelijke kruisbestuiving is het gevolg. Tijdens hun ontmoetingen wordt er gejamd en geïmproviseerd met heel wat bruikbaar materiaal tot gevolg.

De ambitie om deze creaties live te brengen is met de hulp van sympathisanten, fans van het eerste uur mogelijk geworden. Dit leidde reeds tot huisconcerten, concerten bij tentoonstellingen en elektronische muziekfestivals.

Trippen als was het Halloween

Het eerste signaal op de antenne was van Music For Installations. Het brein achter dit project is Pieter Gyselinck. Hij is ook actief als Lounasan en ook de helft van het duo Cycles Of Moebius. Gyselinck bracht videokunstenaar Niek Cornil mee om de sonische uitbarstingen van live gemanipuleerde beelden te voorzien.

De set startte met donkere drones die bepleisterd werden met de nodige experimentele soundscapes. De achtergrondbeelden creëerden een extra duistere sfeer in het kleine zaaltje. De beperkte ruimte werd overdonderd met elektronische probeersels. Zware beats rukten de aanwezigen plotseling uit de lugubere trip.

Met deze ommezwaai tapte Gyselinck verrassend uit een ander vaatje. Een vleugje techno, drones, speelse elektronica met hier en daar een geluidskwinkslag er boven op zorgden voor een interessante set.

De muziek van Music For Installations heeft de nodige scherpte en duistere kantjes om keer op keer (ook live) te kunnen blijven boeien. Niek Cornil verblufte met zijn timing en mooie verwerking om de sfeervolle beelden met de muziek te verweven tot een solide geheel.  

(Lees verder onder de foto’s)

Slaapverwekkende stilte

Connecting Silence bestaat uit Johan Van den Abeele (sopraan-en tenorsax, aerophone), lid van Parallel 51 en muzikale duizendpoot Joost Carpentier (elektronische effecten en piano).

Carpentier is DJ, producer en actief in allerlei elektronische projecten zoals Jovica Storer, Sjoko, Critical Fluids, Cycles Of Moebius en DREUN. Connecting Silence is een atmosferisch parool over stilte en de klanken van geluidsloosheid die tussen de ruimte van muziek blijven hangen.

Deze try-out bracht een zweverige ambient set met melancholische ondertoon die door verschillende saxofoonmelodieën gedragen werd. De droevige pianoaanslagen produceerden een treurige sfeer. Blijkbaar verloren de artiesten in hun enthousiasme de tijd uit het oog want na een veertigtal minuten vonden we deze try-out van droefgeestige klanken wel genoeg geweest.

Carpentier duwde hier en daar nog een hoekig elektronisch effectje uit zijn laptop maar de eentonigheid sloeg genadeloos toe. De set duurde véél te lang. De bijhorende summiere projecties waren van geografe / fotografe Bernadette Mergaerts, die ook verantwoordelijk was voor het hoesontwerp van hun debuut cd.

Gezien: Connecting Silence & Music For Installations – Littl’ AntennA try-out/cd voorstelling – PostX Merelbeke – 12 oktober 2019

tekst:
Patsker Omaer Beguin
beeld:
Music-for-Installations-17
geplaatst:
wo 16 okt 2019

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!