BRDCST


Wie onvoorbereid in het programma van BRDCST duikt, geraakt misschien in eerste instantie een beetje gedesoriënteerd. Zoveel smaken, zoveel geluiden … Een mooie gevarieerde affiche, maar is er hier wel enige samenhang te bespeuren? Bezieler en artistiek directeur Kurt Overbergh geeft in zijn opiniestuk al aan dat die er wel degelijk is, op meerdere fronten zelfs. Bij Gonzo (circus) steken we graag een handje toe, en stippelen hier enkele lijntjes voor je uit.

STAP 1: GRATIS
Dat lijkt ons al meteen een goed begin! Elke avond zijn er enkele concerten of events waar je gewoon vrij kan binnenwandelen. Deze vinden meestal plaats in de Bonnefooi (een gezellige kroeg tegenover het AB-café) of Huis 23 (gewoon in het AB-gebouw). En zo kan je toch aan je trekken komen met fameuze namen als noiseveteraan John ‘Inzane’ Olson (let op! Hij heeft z’n naam niet gestolen) en de indrukwekkende ‘fingerpicker’ Daniel Bachman.

STAP 2: GLOBAL SOUNDS
De term ‘wereldmuziek’ mag ondertussen een beetje schools en muf aandoen, BRDCST mikt resoluut op een frissere en spannender invulling van het concept. Op de openingsavond van het festival wordt meteen in de stal gedoken van het baanbrekende label Glitterbeat, met twee van hun nieuwste acts: Bargou 08 (zie p.xx) en King Ayisoba. Beide staan voor ongehoorde geluiden die elk op hun eigen manier eeuwenoude Afrikaanse tradities en dwarse electronica combineren. Later staan ook nog dj Arnold De Boer (The Ex) en Les Filles De Illighadad op het programma.

STAP 3: JAZZ
Het valt niet meer te ontkennen: dankzij een nieuwe generatie zonder oogkleppen of keurslijven staat jazz weer helemaal terug op de kaart. Een hele avond lang kun je op het grote podium van de AB oren te kort komen met de opwindendste namen van het moment. Stephen Bruner is de man die wordt gebeld wanneer Flying Lotus of Kamasi Washington een bassist nodig hebben, maar zijn soloproject Thundercat is goed op weg om hun naam te evenaren. Verder zijn ook het duo Yussef Kamaal en de Afrojazzcats Shabaka And The Ancestors snoepjes van het moment. Ten slotte lijkt het gepast dat de grote electrojazzpionier Squarepusher zijn opwachting maakt, met zijn nieuwe formatie Shobaleader One.

STAP 5: AFROFUTURISME
Al deze muzikanten sluiten trouwens aan bij de lange traditie van het afrofuturisme – van Sun Ra tot George Clinton en techno hebben zwarte artiesten de link gemaakt tussen de Afrikaanse cultuur, politiek activisme en outer space. En zo staan er nog een paar kwaaie kosmonauten op het podium, met Killer Mike van Run The Jewels (nu al hopeloos uitverkocht) en de chaotische noise-hiphop van Moor Mother.

STAP 5: NOISE/DRONES
Van noise gesproken: heel het BRDCST-programma is doorsprenkeld met geluidskunstenaars van de spannendste soort. We hadden het al over John Olson, en zijn roemruchtige collectief Wolf Eyes komt u alvast de oren wassen. Verder is het uitkijken naar de gecureerde avond van Forest Swords, de Britse dubdronemeister die onder meer de soundscapers Felicia Atkinson en Dan Hayhurst meebrengt.

STAP 6: POST-CLASSICAL
Vandaar is het een relatief kleine stap naar de wondere wereld van de ‘postklassieke muziek’. Op het eerste gezicht een paradoxale term, maar eigenlijk gewoon een brede noemer om muzikanten te duiden die op een vernieuwende manier aan de slag gaan met de regels van de klassieke muziek. Op BRDCST slaat dat onder meer op Oliver Coates (de cellist die opduikt op de laatste plaat van Radiohead) en Hauschka. Die laatste heeft de zelfverklaarde missie “een punkethos binnen te smokkelen in het klassieke wereldje”, en treedt hier aan met de Brusselse geestverwanten van Echo Collective. Samen brengen ze een interpretatie van (alweer!) Radioheads ‘Amnesiac’, volgens sommigen de meest experimentele en vreemdste plaat van de band.

STAP 7: DWARSE VROUWEN
Met de oproep van Amatorski’s Inne Eysermans in gedachten, maakt BRDCST er dit jaar een punt van om een stel eigenzinnige vrouwen een podium te geven. De Ijslandse Kælan Mikla brengt spannende punkpoëzie op een bedje van nihilistische electropunk. En met de programmatie van Vanishing Twin (de band rond de veelzijdige artieste Cathy Lucas) refereert het festival bijna letterlijk aan zichzelf: in haar avontuurlijke psychedelica schemert volop de geest van het betreurde Broadcast door. En dan is er nog …

STAP 8: ART.SEX.MUSIC
… met Cosey Fan Tutti. De grensverleggende muzikante van Throbbing Gristle komt op BRDCST haar biografie presenteren, en wie ook maar een beetje bekend is met haar carrière, weet dat haar ‘spoken word’-performance garant zal staan voor een wijze levensles die even choquerend, grappig als ontwapenend zal zijn.

STAP 9: GONZO’S TIPS
Buiten ‘al het voorgaande’ raden we u aan om zeker het laatavondoptreden van rapper Cakes Da Killa niet te missen. De leider van het opruiende collectief Qween Beat is het boegbeeld van de bloeiende LGBT ‘Queer Rap’-scene, en staat bekend om ziedend hete en confronterende liveshows. Graag breken we hier ook een lans voor de vrije improvisatie tussen percussioniste Karen Willems en de electronische drones van Barst tijdens de labelnight van Consouling Sounds. Willems is een van de origineelste muzikanten die er in dit land rondlopen, en zorgt elke keer weer voor verrassingen.

STAP 10: MIKE’S TIPS
Ten slotte vroegen we ook aan labelbaas Mike Keirsblick van Consouling Sounds of hij nog goeie tips had voor het festival. Naast Forest Swords (die hier trouwens zijn nieuwe album komt voorstellen) en Wolf Eyes (“een bak georkestreerde herrie die heel louterend kan werken”) tipte hij ook de pianist Hauschka als een niet te missen liveact. Verder maakt hij ons warm voor ‘Author & Punisher’: “Wat mij betreft een fenomeen. Hij maakt zijn eigen instrumenten en zijn werk doet heel bevreemdend, bijna brechtiaans aan. Ik heb nog niet de kans gehad hem live te zien, dus die ga ik nu zeker niet laten liggen.”


Dit artikel verscheen eerder in GC #138.

Koop deze editie in onze webshop!

Reacties