728x90 MM

Onze 9 tips (+ een nieuw festival + een nieuwe Kont)

Negen tips voor festivals en concerten, een nieuw festival om in de gaten te houden en een nieuwe kont!
Een foto van Nene H

Langzaam openen de concertzalen weer hun deuren, terwijl het najaarsfestival-seizoen zich op gang trekt. Wat staat met stip op ons lijstje voor Gaudeamus, Gogbot en Meakusma? Brussel is een nieuw bijzonder festival rijker en we krijgen een nieuwe KONT.

1. Steve Gunn (Het Bos)

De meest ideale setting voor mij vooral als ik met een band in een club speel is als er een aandachtig publiek is, het geluid goed is en we elkaar horen spelen. We waren deze tour in Engeland, waarbij we speelden in klein dorpjes, in een soort buurthuizen. Daar ging een promotor letterlijk van deur tot deur om als een stadsomroeper iedereen te vertellen over het concert. Dus al deze mensen wisten niets over de muziek, maar waren gewoon geïnteresseerd. Zij waren heel gastvrij en dankbaar dat we er waren. We dronken lokaal bier en er was goed eten. Zulke optredens zijn echt geweldig; hopelijk blijft het mogelijk zulke optredens te blijven doen.’ (Gonzo Circus #120)

Dat vertelde Steve Gunn ons in 2015. Het Bos in Antwerpen lijkt ons de geknipte setting om dat nog eens over te doen (31/8)

2. Aluk Todolo (Bunker Ciné Théâtre)

‘We streven ernaar om het bewustzijn van onze luisteraar te veranderen, zoals ook hallucinogene drugs dat kunnen doen. Die ervaring kan soms eng zijn, maar dat is niet per se de bedoeling.’ (Gonzo Circus #109)

Black metal teruggebracht tot de meest basale, kale essentie. Krautrock opgeblazen tot duivelse proporties. De drie stugge Fransen van Aluk Todolo maken vervaarlijke, tranceopwekkende beukmuziek. (1/9 in Bunker Ciné Théâtre, Sint-Joost-Ten-Node, Brussel)

3. Influx Summertime Festival (Espace Senghor, Brussel)

Misschien zou het de voortsukkelende Belgische regeringsvorming helpen als politici van beide taalgemeenschappen elkaar wat vaker zouden ontmoeten door cultuur. Dat kan tijdens het laatste weekend van de zomervakantie.

In de Brusselse Espace Senghor is werk te horen van componisten die we in Vlaanderen nauwelijks kennen zoals een van de belangrijkste pioniers in de elektronische muziek en landgenoot, Annette Vande Gorne. Onze recensent bestempelde haar recente opera ‘Yawar Fiesta‘ over stierengevechten als ‘een bezield werk, van een sinistere pracht’. (31/8 en 1/9, Espace Senghor, Brussel)

4. Miaux (De Nor, Antwerpen)

In Gonzo (circus) #121 omschreef ze een nieuw nummer maken als ‘een frisse duik nemen wanneer het buiten 35°C is. Zalig.’ Precies wat we deze week nodig hebben.

Op 5 september presenteert Mia Prce nieuwe album ‘Black Space White Cloud’ in onze favoriete Antwerpse hangout De Nor.

5. Synthese (Filmcafé, Utrecht)

Synthese is een nieuw Utrechts initiatief dat avontuurlijke gecomponeerde en elektronische muziek bij elkaar brengt. Deze eerste editie op 6 september in het Filmcafé wordt geopend door Slagwerk Den Haag die delen uit h ‘Pleïades’ van Iannis Xenakis uitvoert.

Gevolgd door een live-set van de Berlijnse producer M.E.S.H.  en een dj-set van Oceanic, de Nederlandse elektronica-sensatie van het moment. Niels Tubbing interviewde hem voor de aankomende editie van Gonzo (circus).

Lees onze tips voor TodaysArt 2019 in Gonzo (circus) #153!

Bestel tot 31 augustus online voor slechts € 7,50!

6. Gaudeamus Muziekweek

Begin september vindt traditioneel de Gaudeamus Muziekweek plaats boven, in en onder Utrecht. En samen met Synthese misschien een goede aanleiding voor een weekend weg in de Domstad.

Onze tips: Nadia Struiwigh (lees het interview in Gonzo Circus #142), Maya Fridman (die we vorig jaar interviewden voor onze Gaudeamus-special) en Abstractiepark.

Not your average attractiepark dat onze medewerker Jan Nieuwenhuis al mocht uitproberen en waar hij het erg naar zijn zin had. (4 t/m 8/9, Utrecht)

7. Meakusma Festival

De line-up van Meakusma leest als een inhoudsopgave van Gonzo Circus de voorbije jaren: Selm, Sagat, Oubys, Lieven Martens Moana, Thomas Ankersmit, Eli Keszler, Nicola Ratti, Chris Corsano, Mia Zabelka, Keith Fullerton Whitman, Ben UFO, Lee Gamble, Grouper, Felix Kubin, Ben Bertrand, Interstedelijk Harmonium Verbond en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Kortom: ga je naar Meakusma duik dan nu in je Gonzo Circus archief om je je vrienden af te troeven met je kennis. En hou ook de nieuwe Gonzo Circus #153 bij de hand: Harold Schellinx neemt je mee in een hele nieuwe wereld van vloeibare computers en het rare rekenen aan de hand van Floris Vanhoofs Fluid Computer, die hij meesleept naar Meakusma (6-8/9, Eupen)

8. Gogbot (Enschede)

Het eerste weekend van het nieuwe culturele seizoen begint altijd met enorme keuzestress. Een andere vaste waarde is Gogbot in Deventer. Liefhebbers van kunst, muziek en technologie kunnen helemaal los gaan op de meest futuristische acts.

Elk jaar is er naast audiovisuele acts, kunst op bijzondere plekken en dj-sets ook een uitgekiend muziekprogramma met dit jaar onder andere Nene H.

9. Onze Ambassade Festival

Opgelet! Liefhebbers van brutalistische architectuur mogen dit festival niet missen. De Haagse kunstinstelling West trok onlangs in de voormalige Amerikaanse ambassade.

Op 7 en 8 september gooien ze de deuren wijd open en kun je in de kelders de gigantische kluizen bewonderen of zwelgen in brutalistische trappenhuizen.

Er zijn lezingen, debatten en optredens van onder andere Knalpot, Renée van Trier en Stippenlift die zijn d e p r i w a v e ten gehore brengt, geheel passend bij het Onze Ambassade Festival

Een nieuw festival: Pilar ASAP

Voor wie deze zomer onder een steen doorbracht: Kultuurkaffee Brussel betrok een prachtige nieuwe locatie en veranderde in PILAR.

En ze komen meteen met een nieuw halfjaarlijks multidisciplinair festival: ASAP.

De line-up van de The For X’s Sake Edition maakt van ons meteen een believer: Yusuf, Stadskanker, Visible Cloaks, Yoshio Ojima & Satsuki Shibano en het in Berlijn verblijvende kunstenaarsduo Robbert&Frank Frank&Robbert.

Een nieuwe KONT

Schrijven voor een blad brengt je soms op (hele goede/slechte) ideeën. Onze medewerker Griet Menschaert had niet genoeg uitlaatkleppen en begon een eigen tijdschrift: KONT!

Voor deze editie bracht ze kunstenaars uit Eindhoven en Antwerpen samen om nieuwe projecten op te zetten waarvan ze KONT doen in deze derde editie. Deze wordt feestelijk voorgesteld op zaterdag 7 september om 14u in TAC.

Een recensie van Kont #3 lees je in Gonzo Circus #153.

Meer tips? Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!