728x90 MM

Fuzz Club: een label, een festival

Van 22 tot 25 augustus verzamelen fuzz en psych-liefhebbers in de Effenaar voor het Fuzz Club Festival. Reden om het Fuzz Club label aan je voor te stellen.
Een foto van Whispering Sons door Stephan Vercaemer

Eerst was er een label, dan een festival. Van 22 tot 25 augustus verzamelen fuzz en psych-liefhebbers in de Effenaar voor het Fuzz Club Festival. Reden om het label aan je voor te stellen. En dat begon met Banksy.

Wat doe je om de tijd te doden, wanneer je met een gebroken been aan bed bent gekluisterd op een eiland boven de poolcirkel? Casper Dee begon een muzieklabel.

Banksy

Met de opbrengst van een Banksy-print die hij nog had liggen bracht hij een plaat uit van de Britse postpunk shoegaze band The Underground Youth, een persoonlijke favoriet.

Dat was het begin van een opmerkelijke muzikale tocht die tot nog toe heeft opgeleverd: een uitgebreide catalogus, een nog uitgebreider netwerk van gelijkgezinde labels, een printmagazine, en een prestigieus festival met o.a. andere Juju, Whispering Sons en The KVB.

Foto van Juju door Vincenzo Lo Piccolo

Psychedelica

De focus van Fuzz Club ligt op psychedelica, maar die insteek staat meer voor een benadering van allerlei soorten muziek dan het enge vakje dat tegenwoordig vaak met de term ‘psych’ wordt benoemd.

De compilatiereeks ‘The Reverb Conspiracy’ (momenteel vijf volumes dik) is waarschijnlijk nog de beste illustratie van het Fuzz Club-profiel: nu eens poppy, dan weer repetitief dronend, maar steeds uitgedokterd als een trip voor de oren.

Netwerk

Momenteel staan er al meer dan honderd releases op de teller. De ambitie ambitie van CasperDee reikt echter verder dan enkel het uitbouwen van zijn eigen label.

De online Fuzz Club-winkel bevat naast de eigen catalogus muziek van heel wat andere verwante labels als Rocket Recordings, Cardinal Fuzz, A Recordings en Cooking Vinyl.

Dees visie voor Fuzz Club is niets minder dan een wereldwijd creatief netwerk van gelijkgezinden. Het moet een tegenwicht bieden tegen de turbulente mainstream muziekindustrie van vandaag de dag.

Fuzz Club Festival vindt plaats op 22 t/m 25 augustus in de Effenaar in Eindhoven.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!