JUJU


De Siciliaanse Juju maakt al enkele jaren goede sier in de psychcommunity, met een unieke combinatie van Afrikaanse ritmes, fuzzy gitaren en motorik beats. De nieuwe plaat ‘Maps And Territory’ levert zowaar de blauwdruk voor een nieuwsoortige vorm van popmuziek. Maar wie is die mysterieuze Juju?

Achter Juju schuilt de Siciliaanse muzikale duizendpoot Gioele Valenti. Ooit maakte hij deel uit van het duo Lay Llamas, maar sinds zijn vertrek na de release van ‘Østrø’ in 2014 hebben zijn eigen projecten de bovenhand genomen.

Met de lofi folktronica van Herself wist hij in eigen land een aardige cultstatus te verwerven, en zijn werk als Juju vindt stevig weerklank in de internationale psychscene, ook al is het etiket niet aan hem besteed.

Maatschappijkwaal


Voor Valenti is psychedelica niet zomaar een genre. Hij voelt zelfs weinig verwantschap met de vele Italiaanse psychbands en beschouwt zichzelf absoluut niet als deel van een scene.

Valenti: ‘Er zijn zeker een aantal plaatselijke bands in het genre die ik zeer kan waarderen. Luister bijvoorbeeld maar eens naar La Piramide di Sangue en Squadra Omega. Maar ik omschrijf mezelf liever als rockmuzikant. Ik wil me niet laten vastpinnen op één geluid, want dat is ook niet hoe mijn muziek tot stand komt.’

Psychedelica is als concept anders wél een onderdeel van Juju, als een cultuur die de oorspronkelijke relatie tussen het menselijk bewustzijn en de natuur verkent, en inspiratie en kennis zoekt bij verwante sacrale en occulte tradities.

Voor Valenti zijn maatschappelijke kwalen als racisme, seksisme en geweld voortgekomen uit onze breuk met de natuur, en psychedelica is dan een cultuur die deze kloof terug wil dichten.

Vluchtelingencrisis


Juju is ontstaan uit de verontwaardiging die Valenti voelde bij de onverschilligheid in het Westen over de menselijke drama’s die met de vluchtelingencrisis gepaard gaan.

Valenti: ‘Sicilië is traditioneel een toegangspoort tot het Westen voor vele Afrikaanse en Arabische vluchtelingen, en historisch gezien is er een nauwe band met beide culturen. Mijn thuisstad Palermo was ooit in handen van de Cartagenen en daarna de Moren, en de stad is nog steeds doordrongen van die geschiedenis. Daarom vind ik het des te pijnlijker om te zien hoe er in het publieke debat vooral wordt geschermd met cijfers en statistieken. Het blijft uiteindelijk toch gaan over ménsen.’


Voor de muzikale aanpak laat Valenti zich inspireren door voormalig tourpartner Goat, een andere Europese band die Afrikaanse invloeden vermengt met psychedelische klanken. Verder is ook de woestijnblues van Tinariwen en consorten een belangrijke opsteker.

Valenti benadert de uitheemse tradities als een neofiet, maar net die onbevangenheid zorgt voor een unieke insteek. Vooral het rituele aspect van de Afrikaanse polyritmiek en de trance van oosterse melodieën fascineert hem uitermate. Uit al die samenvloeiende interesses ontstaat in 2015 Juju’s debuutplaat.

Vrijheid


‘Juju’ wordt onmiddellijk unaniem gelauwerd als een van de beste psychplaten van het jaar. Maar het is pas op de opvolger ‘Our Mother Was A Plant’ dat Valenti al zijn invloeden geraffineerd weet te vermengen tot een gevarieerd maar coherent geheel.

Over de hypnotiserende tribale ritmes heen hoor je echo’s van krautrock en drone, van gospel tot cosmic disco. Ook het concept achter zijn project komt hier volledig tot wasdom. De titel van de plaat verwijst naar psychedelische pioniers als William Burroughs, Timothy Leary en Jim Morrison die met behulp van natuurlijke planten een hoger bewustzijn opzochten.

Psychedelica verkent de relatie tussen natuur en menselijk bewustzijn.

Op de hoes prijkt een fotoportret van de eerste zwarte Amerikaanse motorclub A Chosen Few, als symbool voor absolute vrijheid en autonomie.

De net uitgebrachte derde plaat ‘Maps And Territory’ mist misschien die conceptuele samenhang, maar uiteindelijk is de titel treffend voor de stilistische verscheidenheid die deze keer wordt tentoongespreid.

‘Ik zou zelf de songs op de plaat omschrijven als een eigen soort van psychedelische popmuziek. Waar Juju voorheen werd voortgedreven door ritme en sfeer, zijn het dit keer songstructuren en leidmelodieën die de richting van de muziek bepalen.’

DIY


Valenti is een echte doe-het-zelver: hij maakt zelf de arrangementen, speelt alle instrumenten en mixt de muziek in zijn homestudio. Toch doet hij graag een beroep op bevriende gastmuzikanten om zijn huisvlijt verder in te kleuren.

Het project ‘Herself’ bracht zo al heel wat mooi volk op zijn pad. Amaury Cambuzat (Faust, Ulan Bator) was een fan van de muziek, en produceerde het gelijknamige vierde album uit 2012.

En toen Jonathan Donahue van Mercury Rev de muziek van ‘Herself’ op een lokale New Yorkse radio hoorde, was hij dermate onder de indruk dat het uiteindelijk in 2018 tot een gastbijdrage kwam op ‘Rigel Playground’. Uiteindelijk nam Mercury Rev Valenti ook mee als support act op een recente Europese tournee.

Ook voor Juju werkt Valenti regelmatig samen met andere artiesten. ‘Lay Llamas zit op Rocket Recordings, waar ook Goat is gehuisvest. We zijn samen op tour geweest, en het zijn ondertussen goede vrienden geworden. Op ‘Our Mother Was A Plant’ speelde Capra Informis mee (de mysterieuze gemaskerde djembéspeler van Goat, dv) en op ‘Maps And Territory’ staan bijdragen van hun voormalige drummer Goatman.

Op de laatste track van de plaat speelt nog een andere vriendin van me mee, de Amerikaanse avant-garde-artiest Amy Denio. Ze was op bezoek in Palermo en is toen in mijn studio langsgekomen met haar baritonsax.’

De livebezetting van Juju wordt bewust klein gehouden. Valenti concentreert zich op zijn gitaarspel, en laat zich enkel bijstaan door een drummer en een derde muzikant met de controle over loops en samples.

Vrije improvisatie is er niet bij – volledig volgens de filosofie van een rockband houdt Juju zich ook live aan de arrangementen en structuur van het plaatwerk. Een Europese tournee volgt in het najaar, maar op het Fuzz Club festival in augustus komt Juju naar Nederland voor een exclusieve set.

‘Ik wil me niet op de borst kloppen, maar ik heb van verschillende mensen gehoord dat de set van Juju vorig jaar voor hen het absolute hoogtepunt van het weekend was. We zijn dus vastbesloten om die prestatie dit jaar te evenaren!’



Fuzz Club – Het label

Wat doe je om de tijd te doden, wanneer je met een gebroken been aan bed bent gekluisterd op een eiland boven de poolcirkel? Casper Dee begon een muzieklabel. Met de opbrengst van een Banksy-print die hij nog had liggen bracht hij een plaat uit van de Britse postpunk shoegaze band Underground Youth, een persoonlijke favoriet. Dat was het begin van een opmerkelijke muzikale tocht die tot nog toe heeft opgeleverd: een uitgebreide catalogus, een nog uitgebreider netwerk van gelijkgezinde labels, een printmagazine, en een prestigieus festival.
De focus van Fuzz Club ligt op psychedelica, maar die insteek staat meer voor een benadering van allerlei soorten muziek dan het enge vakje dat tegenwoordig vaak met de term ‘psych’ wordt benoemd. De compilatiereeks ‘The Reverb Conspiracy’ (momenteel vijf volumes dik) is waarschijnlijk nog de beste illustratie van het Fuzz Club-profiel: nu eens poppy, dan weer repetitief dronend, maar steeds uitgedokterd als een trip voor de oren. Momenteel staan er al meer dan honderd releases op de teller, maar de ambitie van Casper reikt verder dan enkel het uitbouwen van zijn eigen label. De online Fuzz Club-winkel bevat naast de eigen catalogus muziek van heel wat andere verwante labels als Rocket Recordings, Cardinal Fuzz, A Recordings en Cooking Vinyl. Dees visie voor Fuzz Club is niets minder dan een wereldwijd creatief netwerk van gelijkgezinden, dat tegenwicht kan bieden tegen de turbulente mainstream muziekindustrie van vandaag de dag.


Fuzz Club – Het Festival

Eindhoven kende al enkele jaren het vernieuwende festival Eindhoven Psych Lab, waar drie jaar lang een puike selectie van geestverruimende muziek werd neergezet. Een gebrek aan middelen zorgde in 2017 voor een sabbatjaar, maar algauw bleek dat de organisatie niet bij de pakken neer bleef zitten. In samenwerking met het Fuzz Club-label ging in 2018 een nieuwe en verbeterde versie van het evenement van start.
Een puike affiche, een waarlijk psychedelische visuele aankleding en een uitgebreid zijprogramma met een platenmarkt en andere winkeltjes complementeerden een duizelingwekkende line-up, met headliners A Place To Bury Strangers en The Black Angels naast een ruime graai uit de Fuzz Club-catalogus en zorgvuldig uitgekozen acts uit het brede netwerk. Een exclusieve samenwerking tussen de Eindhovense band Radar Men From The Moon en de labelband 10 000 Russos zorgde voor een lokale noot. Het publiek volgde gewillig, met bezoekers die letterlijk van over heel de wereld toestroomden – andermaal een bewijs dat de Fuzz Club-filosofie van de wereldwijde psychcommunity wel degelijk steek houdt.
Een tweede editie is dus vanzelfsprekend, en een blik op de tot nog toe bekendgemaakte namen doet vermoeden dat het succes van vorig jaar misschien wel overtroffen kan worden: de Japanse sensaties Kikagaku Moyo en Minami Deutsch, cultfavoriet The Soft Moon, de postpunk van Iceage, labelbands The Telescopes, Vuelveteloca, Juju, Medicine Boy en The Underground Youth. Het feestje mag dan officieel maar twee dagen duren, besef van tijd en plaats wordt het eerste dat u er zal kwijtraken.


23-25/8, Effenaar, Fuzz Club Eindhoven


Dit artikel verscheen eerder in GC #152.

Koop deze editie in onze webshop!

Discografie

Herself - God Is A Major (Jestrai, 2008)
Herself - Herself (DeAmbula, 2012)
The Lay Llamas - Østrø (Rocket Recordings, 2014)
Juju - Juju (Sunrise Ocean Bender Records, 2016)
Juju - Our Mother Was A Plant (Fuzz Club Records, 2017)
Juju - Maps And Territory (Fuzz Club Records, 2019)

Lees meer

Lees meer over Goat in GC # 122

Reacties