728x90 MM

24 waanzinnige weekendtips

Welke openingen, concerten en tentoonstellingen mag je dit weekend niet missen? 24 tips waartegen geen enkel excuus overeind blijft.

Er is ontzettend veel te doen dit weekend. We kozen twee dozijn hoogtepunten voor je uit. Geen enkel smoesje om thuis te blijven wordt gevalideerd.

Vrijdag

Nadenken over de publieke ruimte kan vanavond in TAAK, Amsterdam. Een rondetafelgesprek met interessante gedachtenexperimenten over kunstsubsidies.

Zin in een avondje zware ondertonen die tegen je middenrif beuken? Belgisch label Bassin records neemt de Bonnefooi over met Zygos en Diane.

Als dat een beetje te zwaar voor je is en je op zoek bent naar wat stilte en ruimte is Ademruimte the place to be. Een onderzoek naar publieke stilteruimtes, van 24 tot 31 mei georganiseerd door Calmspaces in The Grey Space In The Middle.

In Kunstpodium T, met de T van Tilburg, laten meester en leerling het beste van zichzelf zien voor AMP#10 Pleasure Palace Ressurection.

Of heb je liever ruig gitaarwerk in Drenthe op Pitfest. Duik jij in de gitzwarte diepte en geraak je er ongehavend uit?

‘Once a Closely Guarded Secret’ gaat vanavond van start. Het loopt nog tot 10 juni en zal tegen dan zeker geen goed bewaard geheim meer zijn. Voor wie graag geheimen ontfutseld van mysterieuze kunstenaars. Alles is te doen in De Ateliers in Amsterdam.

Kunstenaar Josse Pyl creëerde voor ‘Long In The Tooth’ een site-specifieke tentoonstelling voor De Brakke Grond. Grijpt in op de cyclische structuren van onze samenleving zoals de klok en het alfabet.

De stadsschouwburg in Nijmegen wordt letterlijk omgetoverd tot visueel aquarium waar je zes uur lang ondergedompeld wordt in de tonen van Morton Feldman uitgevoerd door Ragazze Quartet. Blub, zei de vis.

Housewives en Neighbours Burning Neighbours zorgen vanavond voor een gezellige portie huishoudelijkheid te WORM, Rotterdam.

Dead Neanderthalers in de Charlatan? Onze pre-historisch achterneven slaan er de boel kort en klein.

Haagse Ensemble Modelo62 speelt rondom het recent herontdekte werk van de Nederlandse componist Sedje Hémon (1923-2011). Deze kunstenaar creëerde een nieuwe methode om geluid naar beeld over te brengen, met unieke schilderij-composities. Spannende toestanden in het Stedelijk te Amsterdam.

Gallery Joey Ramone in Rotterdam nodigt drie artiesten uit die experimenteren met mechanische processen. Verwacht je aan een goede lading experimentele elektro-akoestiek.

Zaterdag

Zaterdag is het aanbod al even divers en uitdagend. Lente Kabinet is alvast een hoogtepunt. Je kan alvast uitkijken naar onze verslagen.

Om in de politieke sfeer van  de Europese en Belgische verkiezingen te blijven kun je onder andere terecht in de Eerste en Tweede Kamer. Op zaterdag vind je ons bij Call Super & Shanti Celeste. Op zondag staan we te beuken bij Lena Willikens.

The Large Glass departement van de Gerrit Rietveld Academie blaast 50 kaarsjes uit. Dat vieren ze met de tentoonstelling The State of Transparency. Zaterdag de opening en nog te bezichtigen tot 9 juni.

Derde editie van het Wave Field Synthesis festival. Tot aan de nok gevulde line-up in MOOOF Den Haag met heel wat avontuurlijk fixed media en elektronische composities.

Zin in een dagje drones? Dan moet je bij Brussels Drone Day 2019 zijn. Georganiseerd door YIAP en Transcultures – Media Arts Center. Startschot om 19:00.

Als het aan ons ligt stelt What Is Noise? Festival de juiste vragen. Met o.a BJ Nilsen en king Champion sound in de gezelligheid van OCII.

Dan is er nog een gratis vuurritueel met livemuziek van Amenra voor al het niet erkende verlies van Gent in het Citadelpark. In het kader van het Amen & Beyond festival georganiseerd i.s.m Vooruit. Meer moeten we niet zeggen, toch?

Zondag

Deze zondag kan je op Graphic Works onbekommerd rondstruinen op de eerste Grafische Kunstbeurs van Nederland. Verwacht een goede mix van gevestigd en aanstormend talent.

Hip-hop en anime lijken misschien twee vreemde vogels bij elkaar, maar ze gaan hand in hand. Dus heeft zowel de Wu-Tang Clan als Naruto en Studio Ghibli geen geheimen meer voor jou? Dan schrijf je je best in voor deze ultieme quiz te MAMA, Rotterdam.

Brussels punkhol Magasin 4 komt zondag aandraven met een driedubbele boeking in de vorm van USA Nails, Dead Arms en Gunter Blast. Oppassen geblazen.

De afterparty

Lekker uitbollen na een druk weekend? Op maandag kan je terecht in Q-O2 voor een presentatie van de alumni van hun residentenprogramma. Met concerten van de voormalige en nieuwe bewoners van het experimentele geluidscentrum in Brussel. Met Noid en Nicholas Scrutton.

Dinsdag zijn het Ken Vandermark en Terrie Ex die de show stelen. Ze presenteren hun nieuwste werk Scaffolding, bij deze eerste samenwerking tussen Oorstof en Onder Stroom in Antwerpen.

In Gent kan je dan weer terecht bij Floris Vanhoof en zijn laatste album The Fluid Computer. KASK ontvangt je met open armen.

En last but not least kan je op woensdag naar Het Bos voor een mooie versmelting van film en gastronomie. Een aantal kortfilms van de onlangs overleden Agnès Varda zullen vertoond worden met een smakelijk en toepasselijk geselecteerd menu. Lees ook ons In Memoriam.

Veel plezier!

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!