728x90 MM

Chicks On Speed happening + Näd Mika + Bimbo eLectrico – LVC, 23 april 2010

Gisteravond vond in het LVC een heuse happening plaats. Kunstenaarscollectief Chicks On Speed speelden eigen werk en covers, lieten beelden zien van blote billen, deden gymnastiek en maakten het publiek gek. De support acts Bimbo eLectrico en de Duitse ‘electronic beat bitch’ Näd Mika zetten de toon voor de avond. Alleen de liefhebbers hadden hun weg naar het LVC gevonden, maar het kleine publiek zorgde voor een intieme sfeer en leek niemand te deren.

Pillen slikken met Näd Mika

Het Haagse Bimbo eLectrico opent de avond met een set aanstekelijke electro. Het wulpse dansen van zangeres Zoë Bowie trekt minstens zoveel aandacht als de muziek, elk bloot stukje huid wordt juichend onthaald door de vrouwelijke bezoekers. Het enthousiasme spat van het podium en slaat over op de zaal, waardoor de enigszins afwachtende sfeer afneemt en het feest echt kan beginnen. Näd Mika neemt het podium over met haar stampende techno beats en vuile lyrics. Met een dik Duits accent zegt ze blij te zijn in Lecker Leiden op te treden. Ze pakt het publiek in met haar aanwezige persoonlijkheid en directe benadering (‘I wanna be your girlfriend… and your boyfriend too’). Ze maakt spaarzaam maar effectief gebruik van attributen. Bezoekers dansen als bezetenen, het lijkt wel een rave. Zo denkt Näd Mika er ook over en ze zet het nummer ‘Pills’ in: grote zakken ‘pillen’ worden over het publiek heen gegooid. Ze worden al gauw platgestampt en de rest van de avond ligt het podium en de dansvloer onder het poeder. Na het zeer dansbare ‘To The Max’ wil ze nog door, maar helaas, het geluid staat uit. Gelukkig doet ze vanavond een full-length show in het Haagse Café De Vinger: dat belooft wat!

Gymnastiek met de Chicks

Chicks On Speed 0841
Chicks On Speed at LVC

Schandalig, was ik nou echt vergeten hoe goed de Chicks On Speed waren? Vanaf het moment dat ze het podium opstappen hebben ze al mijn aandacht. En dan merk ik opeens dat Anat Ben-David naast Chicks Alex Murray-Leslie en Faustine op het podium staat. Zes jaar geleden deelde zij al een keer het podium met de Chicks On Speed in LVC. Sindsdien ben ik fan. Anat Ben-David versterkte de Chicks omdat Melissa Logan wegens de vulkaanascrisis niet aanwezig kon zijn. De happening is helemaal geïmproviseerd, maar het kost de dames geen enkele moeite om zich aan te passen. Ze spelen eigen werk (‘We Don’t Play Guitars’), werk van Anat Ben-David en Näd Mika en covers. De happening vangt aan met een film van Lady Gaga, nee, niet die Amerikaanse, maar hun eigen Lady Gaga (Faustine), die in de douche Franse versies van Lady Gaga nummers zingt. De hele show is een aaneenschakeling van kleine performances. Ze spelen een eigen versie van ‘Hit Me With Your Rhythm Stick’ van Ian Dury terwijl op het filmscherm blote billen beslagen worden. Als ‘Telephone’ van Lady Gaga wordt ingezet reageert de zaal enthousiast, Anat Ben-David gilt het hele nummer lang als een hysterische fan. Vinden ze Lady Gaga nou goed of slecht? ‘Fuck Lady Gaga’ schreeuwt Ben-David. Ik ben er nog steeds niet helemaal uit. Terwijl de Chicks overgaan op ingewikkelde gymnastiek en zichzelf in allerlei bochten wringen over en onder elkaar, vertolken ze ‘Hong Kong Garden’ van Siouxsie and the Banshees en ‘Burning Down The House’ van de Talking Heads. Het podium wordt bestormd door het publiek en de happening eindigt met een eigen versie van ‘Wordy Rappinghood’ met Näd Mika en Zoë Bowie erbij. Ondertussen is het ongemerkt half twee geworden en nog steeds wil niemand naar huis. Het is duidelijk dat Chicks On Speed nog steeds een act is om mee rekening te houden. Ik zorg in elk geval dat ik er weer bij ben volgende keer!

tekst:
Leonor Faber-Jonker
beeld:
Chicks-On-Speed-084
geplaatst:
za 24 apr 2010

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!