728x90 MM

Elemente

Hans-Joachim RoedeliusConrad Schnitzler en Dieter Moebius vormden in 1969 Kluster, dat na het vertrek van Schnitzler werd omgedoopt in Cluster. In 2010 ging het duo uit elkaar (inmiddels is Moebius overleden) en kwam Onnen Bock aan boord voor Qluster. Sinds 2013 is de band, net als in zijn begindagen, opnieuw een trio door de toetreding van Armin Metz, keyboardspeler en bassist.

Het trio is met ‘Elemente’ alweer aan zijn zevende album toe, dat als nieuwigheid het gebruik van sequencers heeft. Analoge instrumenten dragen zoals steeds de voorkeur weg van Qluster. De overdaad aan releases houdt de band niet tegen om aanstekelijke en hypnotiserende krautrocksoundscapes neer te zetten die uitnodigen tot steeds opnieuw luisteren.

Acht nummers die, zoals Qluster steevast doet, werden geput uit lange improvisatiesessies waarbij de drie muzikanten samenkomen in Schönberg. Slechts bij drie van de nummers werd nadien nog een en ander toegevoegd. De overige vijf klinken zoals ze tijdens die sessies ter plekke werden verzonnen. En dat is wel sterk, want dat is er absoluut niet aan te merken.

tekst:
Patrick Bruneel
beeld:
Qluster_Elemente
geplaatst:
ma 13 apr 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!