728x90 MM

VOORBESCHOUWING: Kontraste (12-14/10, Krems, Oostenrijk)

Tussen 12 en 14 oktober vindt in het Oostenrijkse Krems het tweede Kontraste Festival plaats, met dit jaar als thema ‘Electric Shadows’. Met een mooie mix van verschillende disciplines en een lineaire programmering (die wel deels samenvalt met ‘permanente’ installaties die je gedurende het gehele festival kunt zien), is het een festival naar ons hart.

7282108414 08e246ecb3 o
Maja Solveig Kjelstrup Ratkje & HC Gilje – Audiovisual performance for voice, electronics and 18 LED screens (2012)

Je hoeft niets te missen; met wat je ziet, moet je het doen. Je kunt dus zelf direct bepalen of de curatoren de juiste artiesten bijeen hebben gezocht. Kontraste is immers het jonge zusje van het Amsterdamse festival Sonic Acts en volgt dezelfde filosofie: geen frustrerend blokkenschema, wel heldere keuzes, alsook exclusieve performances en installaties. In tegenstelling tot het drukke Amsterdam is Krems echter een weldadig rustig en toch levendig cultureel stadje op een boogscheut van Wenen.

Het festival start op vrijdagochtend met geluidswandelingen van Justin Bennett en Raviv Ganchrow; deze kun je tot en met zondag gaan ondernemen. Vrijdagavond zijn er live performances van Bruce McClure (‘As yours so mine to reconstruct’), Matthijs Munnik (‘Citadels: Lightscape’) en het ‘Synchronatorchestra’, met daarin onder meer Gert-Jan Prins, Bas van Koolwijk en Justin Bennett.

Zaterdag vinden de praatsessies plaats; hierin spreekt Raviv Ganchrow en wordt het collectief Semiconductor geïnterviewd. Vervolgens kun je films gaan kijken van onder meer Peter Kubelka, Christopher Becks, Christian Lebrat en William Raban. De andere films (op zondag) zijn onder meer van Anouck de Clercq, Alexander Stewart, Jennifer Reeves  (bij het thema ‘Distant Planets’) en Mika Taanila, MakinoTakashi, Solomon (bij het thema ‘Dark Side of the Sun’).

De zaterdag- en zondag avond worden gevuld met live performances, van onder meer Makino Takashi, Optical Machines, Semiconductor, Justin Bennet, Maja Ratkje en HC Gilje, Otolab, Yamila Rios en Joris Strijbos, Dagelijks zijn er in deelnemende kunstinstellingen installaties te zien van onder meer Yolanda Uriz, Matthew Biedermann en Ivana Franke.

Tickets voor het driedaagse festival kosten slechts 45 Euro en je kunt er een mooi weekend Krems – een oase van rust en cultuur – aan vastplakken.

Meer info: www.konstraste.at

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!