728x90 MM

KLANKSTAPPEN: De geluidswandeling buiten de stad

Geluidswandelingen hebben vooral een plek in de publieke en zelfs stedelijke omgeving. Niet zo gek, omdat het merendeel van ons leven zich afspeelt in de stad. De plek waar het geluidswandelen begon was echter minder stedelijk, maar een stuk idyllischer. Een plek waar geluid niet overdreven aanwezig is. Een plek waar de wandelaar uitgedaagd wordt om goed te luisteren.

Klankstappen
Klankstappen

Duo ookoi (Peter Mertens en Harold Schellinx) lijkt het niet echt om dat omgevingsgeluid te doen. Zij componeren en musiceren en plaatsen dat als geluidslandschap in de omgeving van de luisteraar. Op 23 mei presenteerden zij de applicatie ‘Wandelzand’ op iTunes. Een wandeling over Ameland die ze een sing-along soundwalk app noemen. De traditionele grenzen van interactie met een omgeving tijdens een geluidswandeling, worden in deze formule met de voeten getreden. Tijdens ‘Wandelzand’ worden de wandelaars gevraagd niet slechts rond te lopen, maar ook te zingen. Een recreatieve omgeving als het strand van Ameland leent zich uitstekend voor dit doeleinde. Immers zijn er maar weinig plekken waar de vrijheid zo nadrukkelijk is dat een wandelaar ongestoord kan zingen.
Voor duo ookoi is dit niet de eerste keer dat ze een applicatie presenteren met dit doel. In 2009 presenteerden ze al via RjDj een reactive soundtrack “a true story that never happened.” Ook dit was een presentatievorm waarmee ze de de mogelijkheden van interactie met hun composities verkenden. Hoewel het verschil tussen ookoi en RjDj in de praktijk groot is, vinden Schellinx en Mertens, de kunstenaars gehuld in lange groene jassen op zoek naar het experiment, en de applicatieontwikkelaar die vooral gericht is op nieuwe vormen van presentatie van geluid via handheld media elkaar. En juist in dit soort samenwerkingen wordt duidelijk in hoeverre de verbinding tussen ruimte, geluid en luisteraar op dit moment op verschillende vlakken in de maatschappij leeft.

Uitstapjes naar landelijke gebieden beloven de geluidswandelaar andere mogelijkheden tot interactie met hun omgeving dan in de stad. Op 14 juni presenteert ookoi de avontuurlijke geluidswandeling Wandelzand rondom de Amelandse vuurtoren. Ook zullen enkele worskshops worden georganiseerd met betrekking tot transmedia storytelling. De uitnodiging voor dit evenement is hier te vinden.

 

 

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!