728x90 MM

Oscar Smits eindejaarslijstje 2013

Een concerten top 10:

B Movie Orchestra
B Movie Orchestra
 1. B MOVIE ORCHESTRA: 20 januari 2013 EYE, Amsterdam
  Nederlands orkest gespecialiseerd in muziek van obscure b-films.  Ze presenteerden hun tweede album ‘The Ultimate In Thrilling, Erotic And Raunchy  Filmmusic!! Vol. 2’ in het fraaie Amsterdamse filmmuseum EYE. De omvangrijke band stond voor een enorm filmdoek met daarop een wervelende montage van b-films.
 2. NEED COMPANY speelt ‘MUSH-ROOM’: 24 mei 2013: Brakke Grond, Amsterdam
  Het Belgische dansgezelschap toverde een waanzinnige choreografie tevoorschijn bij de speciaal door de Residents geschreven muziek.  Lees ook mijn blog op de Gonzo (circus)-website.
 3. DAN DEACON: 30 mei 2013: Trouw, Amsterdam
  Zelden zo’n energiek optreden gezien. Dan Deacon liet het publiek letterlijk alle hoeken van het gebouw zien.
 4. CHRISTIAN MARCLAY: 20 juni 2013: Muziekgebouw, Amsterdam
  Turntablist Christian Marclay liet tijdens het Holland Festival zien dat hij zijn draaitafels is ontgroeid. In deze voorstelling improviseerde hij met zijn ‘band’, waarin onder anderen Steve Beresford, erg knap bij door hem gemonteerde filmbeelden. Lees ook mijn blog op deze website.
 5. WEST SIDE STORY: 23 juni 2013: Carré, Amsterdam
  Tijdens het Holland Festival draaide de klassieke filmversie uit 1961 van deze musical, met muziek van Leonard Bernstein, eenmalig in het statige theater Carré. Samen met de liveklanken van het Radio Filharmonisch Orkest, maakte mijn eerste kennismaking met deze indrukwekkend film een onuitwisbare indruk.
 6. TRUUS DE GROOT: 05 september 2013: Steim, Amsterdam
  We kennen haar nog uit de jaren 1980 maar Truus de Groot is nog steeds bezig. Onder haar eigen naam of onder de vlag van Plus Instruments. Na het uitkomen van haar nieuwe album ‘Trancesonics’ kwam ze even over uit Amerika, waar ze tegenwoordig woont, voor een korte Europese tour. Ze blijkt nog steeds een geweldige en charmante performer!
 7. POLE: 07 november 2013: Trouw, Amsterdam
  Een avond vol indrukwekkende videoprojecties met begeleidende techno van Pole. Vooral de beelden van de Belgische Nicolas Provost maakten indruk. Pole maakte bij ieder van de vijf videofilms een perfecte soundtrack. Lees ook mijn blog op deze website.
 8. FUCK BUTTONS: 13 november 2013: Melkweg, Amsterdam
  Ik had ze nog nooit gezien, dit noisy Amerikaanse duo. Was totaal overdonderd door hun psychedelische drones en ritmes.
 9. PHIL MINTON: 28 november 2013: Mediamettic, Amsterdam
  Op een mede door Gonzo (circus) georganiseerde avond over het fenomeen jodelen, was de oude meester Phil Minton de ster van de avond. De Britse stemkunstenaar jodelde zich op indrukwekkende manier door een stuk poëzie van John Cage.
 10. JESSY LANZA: 04 december 2013: OT103, Amsterdam
  De jonge Canadese electrozangeres met de zwoele stem verbaasde iedereen al met haar debuutalbum voor het hippe Hyperdub-label ‘Pull My Hair Back’. Op het podium bleek ze ook nog fantastisch met haar laptop, synthesizer en effectapperatuur te kunnen spelen. De eigthies synthidreunen vlogen je keihard om de horen, maar geluid is beslist van deze tijd. Die gaat nog ver komen!

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!