728x90 MM

DVD: Werner Herzog – Cave of Forgotten Dreams

Still Cave of Forgotten Dreams
Still Cave of Forgotten Dreams

In 1994 werd in de Ardèche door speleologen in een grottenstelsel een 400 meter lange afgeschermde grot ontdekt, de Grotte Chauvet, met mogelijk 32.000 jaar oude grottekeningen. De meest diep verscholen kalksteen huidplooien van moeder Aarde zijn toentertijd, en met tijdssprongen van soms 5000 jaar, gedecoreerd met inmiddels door glinsterend calciet bedekte sporadische klauwafdrukken en krassen, skeletresten en bij vuurtoortslicht ademende en bewegende dierschilderingen. Opmerkelijk zijn een paardenpaneel rond een nis waar regenwater uit komt, en achterin de grot als enige menselijke afbeelding een Venus-figuur met bizonhoofd op een fallische uitstulping.
De door een nauw parcours en licht beperkte grotbeelden in de (3d-)documentaire ‘Cave of Forgotten Dreams’ (2010) van Werner Herzog spreken voor zichzelf en worden tegelijkertijd geduid door de regisseur zijn poëtische commentaar en een interdisciplinair team van wetenschappers van archeologen, geologen, kunsthistorici, paleontologen die in een nabijgelegen accomodatie samenwerken om, gebruikmakend van hoogtechnologische methodieken, deze vroege homo sapiens (de mens die weet) beter te leren begrijpen. Er wordt met man en macht gewerkt aan een detailrijke simulatie en materiaal voor een toeristische zintuigprikkelende installatie van de grot.
Maar om het leven en de dromen van onze voorouders in deze grotten te kunnen begrijpen zullen we, zo stelt antropoloog Jean Clottes, ook moeten denken vanuit de homo spiritualis, want zoveel weten we niet of kunnen we niet te weten komen over het mysterie van de kosmos. De archeoloog Julien Monnet, die vroeger als eenwielende jongleur in een circus werkte, merkt op hoe de betekenis van de grot zich ook buiten de grot manifesteert. De film nodigt uit om, na afdwalingen in onze fantasie in een donkere afgeschermde tijd- en plaatsloze ruimte als een slaapkamer, theater of een heilige plaats, eenmaal buiten, geconfronteerd met het banale heden, vaker en beter na te denken over hoe de wereld van nu zich verhoudt tot de wereld van onze verbeelding en die van onze voorouders.

www.imaginefilm.be/fr/films/dvd/item/702-cave-of-forgotten-dreams

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!