728x90 MM

De essentiële Le Guess Who? 2019-leeslijst

Opnieuw overweldigd door het aanbod van de editie 2019 van Le Guess Who? Lees onze interviews met kunstenaars en essays uit het rijke archief van Gonzo (circus), handig gebundeld in een reader.
Moon Duo op Le Guess Who? 2019

Het Utrechtse Le Guess Who? is bij uitstek hét ontdekkingsfestival. Ook dit jaar is het aanbod soms wat té overweldigend. Vandaar deze Le Guess Who 2019?-leeslijst aan de hand van de keuzes van curatoren Moon Duo, The Bug, Patrick Higgins, Jenny Hval en Van Herpen & Breed.

Net als jij ontdekken we elk jaar nieuwe namen tijdens Le Guess Who?. Daarnaast staan er ook heel wat artiesten die ooit al in ons magazine of op onze website aan bod zijn gekomen. We verzamelen ze hier in een handige Le Guess Who 2019?-leeslijst.

Lees nu interviews, essays, luistertesten uit de Gonzo (circus)-archieven; het is een unieke kans om nader kennis te maken met het rijke spectrum aan artiesten op de line-up. 

Moon Duo

Sonic Boom
Sonic Boom (Foto: William vander Voort)

Zoals elk jaar heeft het Le Guess Who?-festival een aantal curatoren aangesteld die een stukje van het programma mogen invullen. Dat zorgt vaak voor een verrassende en spannende dynamiek.

Neem bijvoorbeeld de keuzes van het psychkoppel Moon Duo, zelf ook aanwezig met hun nieuwe, aan dark disco schatplichtige show ‘Stars Are The Light’.

Een genodigde die onmiddellijk in het oog springt is kraut-psych legende Pete ‘Sonic Boom’ Kember. De man was ooit nog oprichter van Spacemen 3, en heeft als dusdanig een stevige stempel gedrukt op het geluid van Moon Duo gitarist Ripley Johnson.

Om hoogte te krijgen van zijn eigen muzikale voorkeuren onderwierp Gonzo (Circus) hem aan een luistertest in GC#118.

The Bug

Moor Mother (Le Guess Who? 2019)
Moor Mother

Kevin Martin aka The Bug grijpt zijn curatorschap dan weer aan om zijn eigen kluwen van muzikale partners en samenwerkingen tentoon te spreiden.

Zo duikt verscheidene keren Justin Broadrick op, met het iconische Godflesh alsook in een collab met Martin en Moor Mother (onder de naam ZONAL).

Een andere recente sparring partner van Martin is gitarist Dylan Carlson. Twee jaar geleden stonden beide heren samen geprogrammeerd op het festival om hun monumentale plaat ‘Concrete Desert’ voor te stellen, deze editie keert Carlson terug met zijn eigen Earth.

Een speciale vermelding verdient ook Drew McDowall, de Schotse ex-Coil muzikant die tijdens Le Guess Who? zijn fameuze album ‘Time Machines’ uit 1998 terug opdiept.

De plaat was opgezet als een experiment met drones die de effecten van diverse hallucinogene drugs moesten oproepen. Het wordt boeiend te zien of de muziek na twintig jaar nog steeds datzelfde effect heeft.

Patrick Higgins

Holly Herndon op Le Guess Who? 2019
Holly Herndon

De New Yorkse avant-garde componist Patrick Higgins gaat resoluut voor het experiment – niet zo verwonderlijk, voor wie een beetje bekend is met zijn eigen grensverkennende performances. Ons interview met de man in GC#147 vormt alvast een perfecte kennismaking.

In Higgins’ programma treffen we onder meer het geschifte drum’n’bass duo Lightning Bolt. In 2015 spraken we voor onze website met drummer Brian Chippendale terwijl zijn kompaan Brian Gibson in het bad lag te slapen.

De meest fameuze naam die door Higgins naar Le Guess Who? wordt gehaald, is zonder twijfel Holly Herndon. Ooit stond ze nog op de cover van en met een interview in GC#126 onder de noemer ‘vrouwen met visie’, en is ook geen onbekende op het festival.

Dit keer presenteert ze er het ambitieuze nieuwe project PROTO – de volgende stap in Herndons voortdurende artistieke zoektocht naar harmonie tussen mens en machine.

Meer festivalnieuws? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Ze ontwikkelde een AI programma met de naam ‘Spawn’, dat vervolgens door traditionele koorzangers werd getraind in menselijke zangstijlen en -technieken. Klinkt misschien allemaal een beetje abstract? Het essay ‘L’ai pour l’art – muziek tussen mens en machine’ van Maarten Schermer in GC#152 kan misschien wat klaarheid scheppen. 

Jenny Hval

Ook de Noorse singer-songwriter en multitalent Jenny Hval speelde al eerder op Le Guess Who?, om precies te zijn in 2017. Dat jaar publiceerden we ook een uitgebreid interview in GC#141, dat mooi past in deze Le Guess Who 2019?-leeslijst.

Eén van haar gasten is de al even veelzijdige artieste Félicia Atkinson. Zij heeft de afgelopen tien jaar een indrukwekkend oeuvre opgebouwd, maar op een zonnige ochtend in januari 2012 spraken wij al met de muzikant terwijl ze nog maar net in Brussel was aangespoeld.

Intussen is haar nieuwe boek A Forest Petrifies: Diamond Feedback net uit en te bestellen via haar eigen uitgeverij Shelter Press waar ze ook werk van bevriende artiesten zoals Eli Kezler en Jefre Cantu-Ledesma uitbrengt.

Van Herpen & Breed

Mykki Blanco
Mykki Blanco

Een opvallend curatorenduo wordt gevormd door modeontwerper Iris van Herpen – die onder andere met Björk samenwerkte – en geluidskunstenaar Salvador Breed, die op de laatste editie van STRP festival in Eindhoven een fantastische installatie presenteerde. Hun programma illustreert het snijvlak tussen hun eigen disciplines.

Dat resulteert in een staalkaart van grensverleggende elektronische muziek, van de transgender woordartiest Mykki Blanco (zie GC#136) tot het rauwe Berlijnse duo Amnesia Scanner (zie GC#130).

Greg Fox

portret greg
Greg Fox (Foto: Stephan Vercaemer)

Heb je de smaak te pakken? Ook buiten de curatoren om valt er nog heel wat moois te rapen op Le Guess Who? Zo wordt het weer uitkijken naar het ‘Collaboratorium’ van drummer-in-residence Greg Fox, die ondertussen een bijzondere band heeft opgebouwd met het festival.

Het valt onmogelijk te voorspellen wat hij dit jaar in petto heeft, gezien zijn onmetelijke staat van dienst mogen we ons aan alles verwachten. Mogelijk kan je enige obscure aanwijzingen ontwaren in ons interview met de man voor GC#121 dat niet mag ontbreken in deze Le Guess Who 2019?-leeslijst.

Prison Religion

Prison Religion op Le Guess Who? 2019
Prison Religion

Ten slotte nog een verse tip van de redactie: Prison Religion staat in ons meest recente nummer GC#153, en mag gelden als één van de meest frisse, opwindende en ontregelende noiseacts die we de laatste tijd hebben zien opduiken. We zijn zeer benieuwd hoe ze dat gevoel naar het podium vertalen.

Rest ons enkel nog om je een behouden avontuurlijke reis te wensen doorheen het muzikale universum van Le Guess Who? 2019!


De essentiële Le Guess Who? 2019-leeslijst

Alle aanbevolen lectuur op een rijtje:

  1. Sonic Boom
  2. Moor Mother
  3. Patrick Higgins
  4. Lightning Bolt
  5. Jenny Hval
  6. Mykki Blanco
  7. Amnesia Scanner
  8. Prison Religion
  9. Greg Fox
  10. Essay: Artificiële intelligentie


Alle informatie en tickets vind je op de

Le Guess Who? 2019 – website!

Meer boeiende interviews en essays lezen? Neem nu een abonnement!

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!