728x90 MM

Interview: ØXN

OXN - (c) Megan Doherty

Het debuutalbum ‘CYRM’ van Ierse folk-supergroep ØXN is een van de uitdagendste folkplaten van 2023. Het duistere album valt op doordat het een vrouwelijk perspectief op de voorgrond plaatst, niet bepaald gebruikelijk voor traditionele folk. ‘We willen mensen opnieuw naar dit soort verhalen laten kijken,’ vertelde de band aan schrijver Justin Scholtze. Hun album werd vanuit haast alle hoeken warm ontvangen. Je leest het hele interview in onze nieuwste editie.

Rewire special: interview Youmna Saba

Youmna Saba - (c) Nasri Sayegh

Youmna Saba stelt zich ten doel om een zo minimaal mogelijk geluid met zo min mogelijk muziekapparatuur te communiceren, waarvoor ze haar oed combineert met elektroakoestische middelen als microfoons en luidsprekers. ‘Ik probeer op allerlei manieren gebruik te maken van de resonantie van het instrument: ik luister naar de kleine geluiden die een oed maakt waar we vaak geen aandacht aan besteden, maar die wel essentieel zijn’, vertelt ze aan Bouke Mekel. Op 7 april is Youmna Saba te zien op Rewire. Je leest het hele interview in onze nieuwste editie.

Bij Gonzo (circus) #180: De doe-het-zelver

Editoriaal/GC#180

In zijn editoriaal ziet hoofdredacteur Tijs Heesterbeek ‘DIY’ als rode draad door deze editie. Maar ‘DIY’ hoeft niet te betekenen dat je enkel alles alleen doet, merkt hij op: ‘DIY is niet alleen het zélf doen, maar ook de juiste mensen om je heen zoeken om een gezamenlijke droom waar te maken.’ En Tijs zelf? Vroeger in het jongerencentrum nam hij nog gretig het heft in eigen handen, maar nu hij een huis heeft gekocht waar nog veel aan moet gebeuren, gaat hij toch liever op zoek naar de juiste mensen die hem daarmee kunnen helpen..

Mind The Gap 166

GC180 INSTA 2

Deze nieuwe Mind The Gap blaast het verre en minder verre verleden nieuw leven in. Zo klinken onder meer een hedendaagse interpretatie van een oud liedje van Jay Reatard, een vervormde versie van een oud Maltees, aan het thuisfront gericht kattebelletje en de verklanking van millenialdromen over vervlogen punkjaren.

Bindwerk Kort: Exploratie

Bindwerk Kort - GC#180

In onze boek- en filmselectie nemen wij u mee langs inheemse bevolkingen, belangrijke momenten in de muziekgeschiedenis (misschien wel gelijktijdig) en halen we oude kunst naar hedendaagse musea.

Circuit Kunst

Circuit Kunst - Dialect, 2023 - (c) Felipe Romero Beltrán

Het samenbrengen van historische collecties en hedendaags werk is een populaire trend, en dit kunstseizoen weer volop aanwezig. Naast eeuwenoude kruiken en historische schilderijen, keren aangrijpende thema’s zoals armoede, onzekerheid en migratie terug in diverse kunstinstellingen.

Rewire special: interview Liliane Chlela

Rewire special - Liliane Chlela/GC#180

Liliane Chlela meandert tussen postrock, jazz, techno, noise en ambient, en beweegt zich tussen muziek, beeldende kunst en mode. ‘Het enige dat voor mij telt is de reis, het proces an sich’, vertelt ze aan Niels Tubbing. Haar nieuwste album ‘Anatomy Of A Jerk’ is op 5 april voor het eerst live te horen tijdens Rewire. Lees alvast ons interview met haar in onze nieuwste editie.

Interview: Great Falls

Great Falls - (c) Soren Hixenbaugh

Al ruim een decennium timmert Great Falls aan de weg, maar de band uit Seattle heeft nog geen voet aan de grond gekregen aan deze kant van de grote plas. ‘Objects Without Pain’, hun debuut op Neurot Recordings, en hun eerste Europese tour in het voorprogramma van Botch zullen daar hopelijk verandering in brengen.

Rewire: De Gonzoroute

Rewire Gonzoroute - 33EMYBW, foto Hqeivy / MIZU, foto ChongGu

Gaten in je programma? Moeite met keuzes maken? Of weet je überhaupt niet waar je moet beginnen met zoeken in de line-up van de aanstaande Rewire-editie? De Gonzo (circus)-redactie helpt je op weg en brengt onder meer MIZU, HUUUM en Quade alvast onder je aandacht. Lees de gehele Gonzoroute in onze nieuwste editie.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!