728x90 MM

Rewire: De Gonzoroute

Gaten in je programma? Moeite met keuzes maken? Of weet je überhaupt niet waar je moet beginnen met zoeken in de line-up van de aanstaande Rewire-editie? De Gonzo (circus)-redactie helpt je op weg en brengt onder meer MIZU, HUUUM en Quade alvast onder je aandacht. Lees de gehele Gonzoroute in onze nieuwste editie.
Rewire Gonzoroute - 33EMYBW, foto Hqeivy / MIZU, foto ChongGu

Heb je nog gaten in je programma of weet je gewoon niet hoe je moet kiezen tussen al dat moois van de line-up van Rewire 2024? Geen nood, wij helpen je een handje met de volgende acts die wij in ieder geval op ons lijstje hebben gezet.

33EMYBW & Joey Holder
De vanuit Shanghai opererende elektronische muzikant 33EMYBW en de Britse kunstenaar Joey Holder vinden elkaar in hun fascinatie voor evolutie, wetenschap en de grenzen van onze menselijke vermogens. Op haar nieuwste album ‘Holes of Sinian’ probeert 33EMYBW evolutie te begrijpen vanuit een niet-menselijk perspectief. Dat is zeer geschikt materiaal voor Holder, die met haar werk filosofische vragen probeert op te roepen met betrekking tot het universum waar we onderdeel van uitmaken. Op Rewire slaan ze de handen ineen voor een audiovisuele tour de force.

MIZU
MIZU begon als celliste, maar inmiddels heeft ze overstap gemaakt naar een wat meer experimentele aanpak waarbij ze akoestische bronnen en elektronische beproevingen laat samensmelten tot een prachtig, contemplatief geheel. Haar nieuwste album ‘Distant Intervals’ voelt zeer intiem aan, en dat is niet toevallig. MIZU gebruikt haar muziek namelijk om te onderzoeken wie zij vandaag de dag is als muzikant en als transvrouw. Haar klassieke achtergrond is nooit ver weg, maar de manier waarop ze die achtergrond naar haar eigen hand zet en haar eigen universum weet te creëren waarin – ook voor de luisteraar – plek is voor overpeinzingen en zelfonderzoek, doet ons MIZU met dikke stift onderstrepen in het programmaboekje.

Aunty Rayzor
Aunty Rayzor is het alter ego van de Nigeriaanse femcee Bisola Olugbenga. Ze rapt zowel in het Engels als in haar moedertaal Yoruba over beats die veel weg hebben van afrobeat, pop en grime. Haar debuutalbum ‘Viral Wreckage’ van afgelopen jaar stond vol pakkende nummers met vrolijke ritmes en zware bassen, maar het zijn vooral de vloeiende, scherpe raps vol charisma en venijn die ons benieuwd maken naar wat Aunty Rayzor op het podium van Rewire zal laten zien.

HUUUM
HUUUM is een trio afkomstig uit Wenen, hoewel je dat niet direct zou zeggen als je hun muziek hoort. De opzet is namelijk de folklore en de geschiedenis overbrengen van de regio die nu Iran heet, al is het doel wel om dat op een moderne, niet-traditionele of -stereotiepe manier te doen. Op het debuutalbum van vorig jaar hoor je flarden noise, jazzy passages en elektronische beats, wat in combinatie met de overduidelijke Iraanse wortels een erg knap en markant geluid creëert. Wat betreft uniciteit absoluut een aanrader om live te gaan zien.

Quade
Qua spannende rock gebeurt het momenteel allemaal in het Verenigd Koninkrijk. Het vierkoppige Quade uit Bristol is daar het zoveelste bewijs van. De band laat een wonderlijke mengeling van krautrock, ambient, postpunk en psychedelische rock horen en doet dat zo overtuigend dat ze met hun debuut uit 2023 een krachtig visitekaartje afgaven. Misschien een beetje ondergesneeuwd door de grote successen van afgelopen jaren van andere Britse bands, maar laat hun live-optreden op Rewire dan een eerste kennismaking zijn.

GC180 - Cover Gonzo (circus)

Dit artikel verscheen eerder in Gonzo #180

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!