728x90 MM

Voorbeschouwing: Absolutely Free Festival

Volgende week is er het Absolutely Free Festival. We kijken al eens vooruit naar al het lekkers dat de affiche te bieden heeft. Redenen genoeg om volgende week af te zakken naar C-Mine in Genk.

Sinds afgelopen maandag kunt u al luisteren naar de Mixcloud Monday die de organisatoren van het Genkse Absolutely Free Festival in elkaar draaiden. Nog redenen nodig om volgende week af te zakken naar de terreinen rond C-Mine in Genk?

Vrijdag

Op de openingsavond van het Absolutely Free Festival moet en zal er gedanst worden. Daarvoor zorgen DJ-sets van onder andere Monica Kruse en de mysterieuze Brit Marquis Hawkes. Speciale aandacht is er die avond voor het nog behoorlijk jonge Tangram Records label. Zij mogen het XPRMNT-podium vullen met eigen volk en vrienden. Zo speelt het zeer fijne Up High Collective een DJ-set. Op zijn eerste EP lonkt Leuvenaar Sokoto naar Mount Kimbie en James Blake. Hier DJ’t hij een eind weg. Net als vriend van het Tangram-huis Faisal.

Zaterdag

De tweede dag van het festival nemen de gitaren het over. En dat die gitaren soms hard aangespannen mogen zijn mag duidelijk zijn. The Guardian had het al door, er waart een nieuwe golf van noisebands rond in België. Een aantal van die bands vindt nu ook haar weg naar Genk.

Het duo Blægger uit Zonhoven speelt snoeiharde disconoisesludgepunk zoals ze het zelf noemen. Dat bewijzen ze met ‘Jojo Siwa’ uit hun futuristische ep ‘I.E.T.S.O.E.R’. Kwestie van op tijd op het terrein te zijn want het duo King Goblin en Treebeard gaat al vanaf 13u30 beginnen knallen.

Nog meer lekkers uit die new wave of Belgian noise krijgen we voorgeschoteld door het Gentse viertal Mind Rays. Op Rock Herk mochten we onze loftrompet bovenhalen voor Teen Creeps. Samen met dat zootje hebben ze een split-ep gemaakt voor Oddie Records. En ja hoor ook de nummers van Mind Rays knallen in het rond. Benieuwd hoe de garagepunknoisepsych van Mind Rays klinkt. Check de verontrustende video van ‘Meat Slurry’ uit die ep.

Waarom u naar El Yunque moet gaan kijken kon u al lezen in onze voorbeschouwing op Rock Herk.

Nog een klets lawaai – maar totaal anders – krijgt u om de oren geslingerd door Onmens. Hun muzikale roots liggen in de Coldwave en EBM van de jaren 1980. Dat kon je trouwens al lezen in het interview dat we met hun hadden.

Lekker wild zal het er ook aan toe gaan bij de garagerock van Double Veterans. Frontman Lee Swinnen leverde dit jaar niet alleen een uitstekend debuut af met Tubelight. Ook met dit trio gaat hij steeds helemaal loos. Op en naast het podium zo konden we al vernemen uit de entourage van de band.

Wat krijg je als leden van Hitch, Rise And Fall en Wiegedood samen een band vormen? Supergenius! Hun eerste ep is net uit en verraadt een voorkeur voor Washington DC posthardcore. Altijd een streepje voor als je weet dat de eerste zaalshow die we ooit zagen er eentje van Fugazi was.

In laatste instantie nog toevoegd maar daarom zeker niet minder is de Zwitsers/Canadese artpunk van Peter Kernel. Ja, er is meer te krijgen dan kaas en bergen in Zwitserland. Een band met een uitstekende livereputatie bijvoorbeeld.

Van postpunk naar duistere rock. Dat is de evolutie die het Deense Iceage doormaakt op haar jongste plaat ‘Plowing In The Fields of Love’. Hopelijk kunnen ze dat ook live tot een goed einde brengen. Een paar jaar geleden gingen ze in Gent namelijk redelijk de mist in.

Er zijn ook artiesten die voor de nodige rust zullen zorgen op AFF. De bekendste daarvan is Peter Broderick. Gewaardeerd multi-instrumentalist die ooit nog aan de slag was bij Efterklang. Solo brengt hij vaak ingetogen duistere liedjes.

Na Thurston Moore vorig jaar slaagde ze er in Genk ook dit jaar weer in om een levende legende te strikken. Wire bracht klassieke albums uit zoals ‘Pink Flag’ en ‘154’. Dit jaar verscheen hun vijftiende album simpelweg ‘Wire’ getiteld. Tijd om ons nog eens te laven aan deze legendarische band.

Oh ja, hoeveel kost dat festijn vraagt de prijsbewuste muziekconsument zich natuurlijk af. Welgeteld, drie lege batterijen zorgen ervoor dat u het terrein op mag. Doe er uw voordeel mee!

Meer info

Alle info en de volledige line-up op www.kissmyaff.be

Absolutely Free Festival, 7 & 8 augustus, C-Mine, Genk

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!