Bij Gonzo (circus)#158

 In het kader van #blacklivesmatter keek Hoofdredacteur Tijs Heesterbeek voor zijn editoriaal in eigen boezem. 
Editoriaal Gonzo (circus) #164

“Ik ben trots op het brede palet aan muziek- en kunststromingen uit elke hoek van de samenleving dat we bespreken. Maar ons colofon spiegelt diezelfde samenleving niet af. “

Op deze pagina word ik als hoofdredacteur geacht om een commentaar te geven over de staat van de maatschappij. Niet alleen over corona, de lockdown, het gebrek aan evenementen, de hulp aan cultuurinstellingen (of het gebrek daaraan) of over de kunstsubsidieverdeling in Nederland. Maar natuurlijk, en vooral nu, ook over het racismedebat, Black Lives Matter en de protesten. Dit negeren, en het simpelweg hebben over de inhoud van het blad, is doen alsof je neus bloedt. Dat is niet waar Gonzo (circus) voor staat.
Maar het is moeilijk; wat zou ik hierover nog kunnen schrijven wat al niet geschreven is, of alweer achterhaald is wanneer het blad uitkomt?

Daarnaast: ik ben wit. En ook nog eens man. Zo’n editoriaal zou al snel kunnen vervallen in vals of geleend sentiment. Of in een herbewerking van ‘Guilty Of Being White’ van Minor Threat; een songtekst die je ook nog eens op veel verschillende manieren kunt interpreteren.

Ik hoorde van #sharethemicnow, de beweging waarin witte vrouwen hun Instagram-account laten overnemen door gekleurde vrouwen. Ik heb eraan gedacht om dit editoriaal te laten schrijven door een gekleurde medemens. Maar ook dat is een pleister op de wond. En zo gaan we voorbij aan een institutioneel probleem dat we ook bij Gonzo (circus) hebben; in ons colofon kom je namelijk schrikbarend weinig gekleurde schrijvers tegen. Et Tu, Brute wordt zo Et Nos, Brute.

De Nederlandse cultuurstaatssecretaris Rick van der Ploeg stipte al in 1998 aan dat de cultuursector voornamelijk wit was. Er blijkt 22 jaar later nog steeds weinig veranderd. Ook op de burelen van Gonzo (circus). Ik ben trots op het brede palet aan muziek- en kunststromingen uit elke hoek van de samenleving dat we bespreken. Maar ons colofon spiegelt diezelfde samenleving niet af. Tijd om daar verandering in te brengen. We zijn altijd op zoek naar nieuwe schrijvers/fotografen/… en ook in de redactie is nog plek voor nieuwe leden.

Hierbij roep ik dan ook eenieder op om te solliciteren!

Veel lees- en luistergenot!

Tijs Heesterbeek
Hoofdredacteur

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!