728x90 MM

Circuit Muziek (juli/aug 2019)

Gonzo's circuit - juli/augustus 2019

Welke festivals en concerten je deze zomer en herfst niet mag missen vind je in onze agenda: Gonzo's Circuit!
Een afbeelding van een concert

Bij elke editie van Gonzo (circus) hoort een strenge selectie van de meest uitgelezen festivals en concerten: dat is Gonzo’s Circuit.

Over Fuzz Club Festival lees je meer in Gonzo (circus) #152, maar waarom je ook Summer Bummer, Meakusma, Gogbot, TodaysArt, Atlas Electronique, Absolutely Free Festival, Feeërieën en Horst Festival niet mag missen, lees je in onze nieuwste editie. En win kaartjes voor No Bounds Festival!

SUMMER BUMMER

Summer Bummer is alweer toe aan editie nummer vier en daarmee heeft het een vaste plaats in onze agenda verdiend. Het Antwerpse festival wist onder meer optredens van Peter Brötzmann, Thurston Moore, Pak Yan Lau, Fred Van Hove en Yves De Mey te strikken.

Ook de in deze editie van Gonzo (circus) geïnterviewde altsaxofoniste Hanne De Backer komt naar het festival.

25-26/8 | Antwerpen | destudio.com

MEAKUSMA

Elk jaar dat we naar Meakusma gaan, kennen we slechts een dozijn artiesten van de line-up. Wanneer we na drie heerlijke dagen in Eupen terug huiswaarts keren is die onwetendheid volledig bijgebeend.

Een ontdekkingsfestival pur sang met unieke performances en een handvol premières. Zigtrax – Kassem Mosse, Mix Mup & Tapes – is zo’n première. Ook NWAQ en Don’t DJ betreden voor het eerst samen het toneel.

6-9/9 | Eupen | meakusma-festival.be

GOGBOT FESTIVAL

Dit multimediafestival rondom technologie neemt elk jaar de binnenstad van Enschede over. GOGBOT zoekt naar verbindingen tussen uiteenlopende disciplines waarbij kunst, muziek en nieuwe media in de mix worden gegooid binnen een futuristische setting.

De editie 2019 heeft als thema ‘Biotech-Infotech’ en stelt de vraag of de mens nog relevant is in een tijd van drastische ecologische en technologische veranderingen.

‘Bio Is The New Digital’ luidt de titel van de conferentie die Gogbot organiseert samen met Next Nature Network. De Russische kunstenaar Dmitry Morozov gebruikt veertig liter bloed voor zijn performance ‘Vampire Synthesizer/ Untill I die’’ en het Non Human Non Sense presenteert roze CRISPR kippen.

Het uitgebreide muziekprogramma bevat live coding, modular synths, en experimental techno van onder andere AJA, Kyoka en Nene H.

5-8/9 | Enschede | planetart.nl

CHECK OOK ONZE UITGEBREIDE FESTIVALGIDS 2019 in GONZO (CIRCUS) #151

TODAYSART

TodaysArt is een vertrouwde aanwezigheid op de festivalkalender. Dit experimentele media- en kunstfestijn heeft dit jaar onder meer de spiritueel elektronische klanken van Aïsha Devi op het programma.

De Poolse geluidskunstenaar Ewa Justka knutselt graag haar instrumenten in elkaar voor sonische verkenningen en Caterina Barbieri combineert modulaire synthesizers met de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie.

19-22/9 | Den Haag | todaysart.nl

ATLAS ELECTRONIC

De imposante ecolodge van Villa Janna, net buiten Marrakech, is de unieke locatie voor Atlas Electronic. Geniet tussen de palmbomen van muziek van lokale en internationale artiesten waaronder Crystalmess die als dj en producer inspiratie vindt in de Zouk, dancehall en afro-trance.

GAN GAH onderzoekt in zijn elektronica zijn Marokkaanse roots en verder nog Gary Gritness, Kenza Berrada, Microdosing en Tom Simmert.

29/8-2/9 | Marrakech, Marokko | atlas-electronic.com

NO BOUNDS

Cabaret Voltaire, The Human League, The Black Dog: Sheffield is de geboorteplaats van een aantal van Engelands belangrijkste elektronicapioniers.

Verspreid over verschillende locaties binnen Sheffield heb je het No Bounds Festival. Spannende line-up van over het hele elektronische spectrum, van technopioniers als Juan Atkins en The Black Dog tot de vooruitstrevende live-A/V-acts van Lanark Artefax en Caterina Barbieri.

Die laatste twee zullen samen met Lee Gamble aantreden tijdens het openingsconcert in het Kelham Island Industrial Museum. Prima elektronisch ontdekkingsfestival tussen de restanten van het industriële Sheffield. Lees ook ons verslag van vorig jaar want in Sheffield rave je nooit alleen!

11-13/10 | Sheffield | noboundsfestival.co.uk

DOUR

Is er een festivalkolos in het Belgische die kan tippen aan de veelzijdigheid van Dour? Wij denken van niet. BATTLES, Mr. Oizo, Objekt, Flatbush Zombies, Vonnis, Skee Mask en Dengue Dengue Dengue. Een bredere line-up is moeilijk te vinden.

10-14/7 | Dour | dourfestival.eu

KRAKE FESTIVAL

Uitdagende elektronische muziek in Berlijn? Waar anders! De Duitse hoofdstad is weer een festival rijker met KRAKE. Met Cio D’Ór, Dasha Rush, Dopplereffekt, Jasmine Azarian en nog veel meer.

22-29/7 | Berlijn | krake-festival.de

LE MICRO FESTIVAL

Feest in Luik! Op de tiende editie van het kleine en eigenzinnige Micro Festival kun je terecht voor levende legende Michael Rother.

De rest van de line-up is ook om van te snoepen met o.a. The Germans, Drahla, Lewsberg, Bo Ningen, Felix Kubin, Szun Waves, Cüneyt Sepetçi en Black Country, New Road.

1-3/8 | Luik | facebook.com/microfestival

ABSOLUTELY FREE FESTIVAL

Het leukste inleverpunt voor je batterijen is Absolutely Free Festival. Lever drie gebruikte batterijen in bij de ingang en betreed dit muzikaal ontspanningsoord voor de milieuvriendelijke boomknuffelaar. De muziek is overigens ook niet van de poes.

Een dj-set van Joy Orbison of Kelly Lee Owens bijvoorbeeld. Of laat je ledematen lekker stuiptrekken op de Caribisch en Afrikaans getinte grooves van The Mauskovic Dance Band.

2-3/8 | Genk | absolutelyfree.be

FEEËRIEËN

Het gratis experimenteel festival van de Ancienne Belgique in het Waranderpark viert dit jaar de 16de editie. Een andere jarige die ze daarvoor uitnodigen is Hyperdub, die 15 kaarsjes mogen uitblazen.

Kode9, Scratcha DVA & Lady Lykez en DJ Taye tekenen present. Verder ook Belgische primeurs met onder andere Nérija en Derya Yildirum. Zonovergoten feestvreugde in een Brusselse hogere sferen zeg maar.

26-30/8 | Brussel | abconcerts.be

HORST FESTIVAL

Horst doet een Jezusje. Onverwacht en grootser dan ooit herrezen uit de assen. Het festival verhuist naar een voormalig militair domein te Vilvoorde.

Uitbreiden doen ze met allerhande kunstenparcoursen en laboratoria voor aanstormend talent. Muzikaal zien we een interessante Franse delegatie: Bambounou, D.K. en Simo Cell.

13-15/9 | Vilvoorde | horstartsandmusic

DUTCH MODULAR FEST

De modulaire synthesizer staat op het voetstuk in Den Haag. Bouwers, techneuten en muzikanten kunnen er experimenteren en natuurlijk zijn er ook optredens. Check de site voor de line-up.

27-28/9 | Den Haag | dutchmodularfest.com

LE GUESS WHO?

Het Utrechtse feest voor de alternatieve muziek verrast dit jaar weer met een line-up die net iets verder gaat dan de geijkte paden. Met speciale gasten Asha Puthli en Ayalew Mesfin en verder Jenny Hval, Liz Harris, Patrick Higgins en The Raincoats.

7-10/11 | Utrecht | leguesswho.nl

SERIES: The Rest is Noise, KRACKLE & Fluister

We sluiten af met concertseries die je niet mag missen. The Rest is Noise vindt de komende maanden weer plaats in het Bimhuis met onder meer het cosmic freejazzcollectief Karkhana en een livesoundtrack van S t a r g a z e.

KRACKLE is een nieuwe reeks optredens in het Rotterdamse Roodkapje die in het teken staat van muziek die schuurt en de rafelrandjes opzoekt. Check de site voor de komende edities.

Tot slot is er nog Fluister dat is gericht op ambient en experimentele elektronische muziek. Voor die serie treden Marcus Fischer en Hotel Neon op in Dordrecht. Later in het jaar speelt Martin Kohlstedt in het Paard in Den Haag.

OPLEIDING: CURATORIAL PRACTICES IN MUSIC

Hoe houd je als muzikaal curator nog het hoofd boven water in deze demografisch en technologisch uitdagende tijden? De ArtEZ Acadamy of Music in Zwolle biedt een kwaliteitsvolle introductiecursus aan om je programmeervaardigheden aan te scherpen. Van oktober 2019 tot februari 2020 worden de kneepjes van het vak doorgegeven door ervaren en uitzonderlijke muziekcuratoren.

GEFELICITEERD!

Na drie jaar afwezigheid is het cultuurbastion op de campus van de Vrije Universiteit Brussel terug. Het oude gebouw ging in 2016 tegen de grond en heeft nu een spiksplinternieuwe stek. Het optrekje verdient met deze frisse start dus ook een nieuwe naam. Vanaf de officiële opening op 17 oktober zal Kultuurkaffee door het leven gaan als PILAR. We komen dat vieren!

DE NOR, onze favoriete Antwerpse penitentiaire instelling blaast één kaarsje uit! Dit kunstpaviljoen/leuke hangplaats in het Middelheim werd vorig jaar opgericht door Dennis Tyfus.

Ondertussen staat heel de zomer al vol geprogrammeerd. Ga zeker kijken naar Jon Doe One op 9 augustus en lees ter voorbereiding ons interview met deze Antwerpenaar (Hannes d’Hoine).

Amsterdamse experimentele kunstzandbak ISO heeft al meer dan 365 dagen op de teller. Dat vier je best door er gewoon eens langs te gaan. Het voorbije jaar fungeerde ISO als creatieve werkruimte met plaats voor tentoonstellingen, workshops, lezingen en tal van andere evenementen. Nog vele jaren grensverleggende kruisbestuiving gewenst!

KONT brengt dit jaar har derde editie uit, met een intense samenwerking tussen twee steden. KONT03 wordt op 7 september in Eindhoven en op 20 september in Antwerpen gelanceerd. Kom de verjaardag van je favoriete slowmagazine vieren!

MEER


3/7 Karkhana (The Rest is Noise @ Bimhuis, Amsterdam)
4/7 Future Flux Festival 2019 X 10 Years RDM Rotterdam (Rdm-Kade, Rotterdam)
6/7 Keroxen (De Ruimte, Amsterdam)
12-14/7 Heroines Of Sound Festival (Radialsystem, Berlijn)
18/7 Farai (De School, Amsterdam)
18/7 Lucidvox + Mart Avi (OCCII, Amsterdam)
19/7 Otto Von Schirach (Hall of Fame, Tilburg)
25/7 Pefkin + Burd Ellen (Morc HQ, Gent)
9/8 Yellowstock Festival (Geel, België)
17/8 STUFF + Nubya Garcia + Ambrose Akinmusire (Jazz Middelheim, Antwerpen)
23/8 Fuzz Club Eindhoven 2019 (De Effenaar, Eindhoven)
1/9 Aluk Todolo + Mongolito (Bunker Ciné Théâtre, Brussel)
4/9 Gaedeamus Muziekweek (Utrecht)
5/9 Fär + Run Sofa (Café Charlatan, Gent)
6/9 Deep in the Woods (Domaine de Massembre, Heer)
13/9 Thurston Moore + Zewditu Yohannis (WORM, Rotterdam)
25/9 Farai (Beursschouwburg, Brussel)

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!