Events

Eerste ritueel van WLVNNST


‘The First Ritual’ heette de voorstelling van het debuut van het Brusselse collectief WLVNNST,  afgelopen vrijdag voor een nokvolle zaal in de Beursschouwburg.

Even een korte introductie: de eerste plaat (een dubbele elpee met drie plaatkanten muziek) van Wolvennest (kortweg: WLVNNST) zag het daglicht begin maart dit jaar. Al snel werd de LP een culthit in (Brusselse) undergroundmiddens. Niet verwonderlijk, als je de bezetting overloopt. De harde kern van WLVNNST bestaat uit het trio: Marc De Backer, Michel Kirby en Corvus Von Burtle. Michel Kirby speelde (en speelt nog) bij onder meer: Deviate, Arkangel en Length of Time en is sinds een jaar gitarist bij La Muerte. Marc De Backer brengt tegenwoordig CD’s uit onder het pseudoniem Mongolito en trok in de negentiger jaren – en erna – de wereld rond met Mucky Pup, Dog Eat Dog, Mud Flow en 10000 Women Man. Corvus Von Burtle (ook wel gewoon ‘François genoemd) liet zich met zijn Cult of Erinyes opmerken in black metal kringen. Voor hun eerste worp werkte het drietal samen met Albin Julius en Marthynna van Der Blutharsch and the Infinite Church of the Leading Hand. Hun muziek laat zich omschrijven als een eigenzinnige, hypnotiserende mix van dark ambient, old school black metal, psychedelische krautrock à la Faust, industrial en vleugjes post-rock.

Tijdens de repetities in Sint-Gillis klonk de band bijzonder strak. De zangpartijen van Marthynna op de plaat worden live ingezongen door de multidisciplinaire artieste Shazzula. John Marx vervoegt de band voor de baspartijen en live neemt de steeds inventieve Jason Van Gulick plaats achter de drums.

De avond in de Beursschouwburg opende met ‘Unnamed’: een verzameling fragmenten uit Shazulla’s langspeelfilm ‘Black Mass Rising’. Na de zwart wit beelden en de drukkende industriële soundtrack, werden de vele kaarsen aangestoken die voor en op het podium verspreid stonden en betrad de band het podium. De verlichting bestond tijdens het volledige concert hoofzakelijk uit kaarslicht en filmprojecties. De sfeer kon je (er was tevens wierook) letterlijk opsnuiven.

De vijf songs van de titelloze debuutschijf kwamen allemaal aan bod. Maar niet in de volgorde van de elpee en tevens met meer nadruk op gitaarriffs. Deze werden weelderig van antwoord gediend door de geestdriftige ritmesectie van bas en drums en de synthesizers plus zang van Shazzula.

Wie (nog) niet vertrouwd was met de plaat werd langzaam opgenomen in de hypnotiserende klankpatronen van Wolvennest. WLVNNST opende met ‘Nuit Noire De L’âme’. Met zijn zes minuten de kortste track op de LP. Een perfect gekozen openingsnummer dat de verschillende timbres en mogelijkheden van de band etaleerde en het publiek vervolgens op sleeptouw nam naar de meer harde en meer dwingende nummers van de plaat, zoals: ‘Partir’ en ‘Unreal’. Om uiteindelijk af te sluiten met het epische, twintig minuten durende ‘Out of Darkness Deep’. Zoals de repetities reeds deden vermoeden, klinkt WLVNNST live steviger en rigider dan op vinyl. Niet dat de etherische black metal (dark ambient) ontbrak. De nadruk lag hoofdzakelijk op het samenspel van de drie gitaristen. De sound van Wolvennest is wel degelijk mesmeriserend. Mede door de repetitief aandoende gitaarriffs en de bezwerende zang. De magnetiserende noise, donkere melodieën en beklemmende drone geluiden riepen een sombere sfeer op. De zorgvuldig opgebouwde en subtiele songstructuren lieten ook live een stevige indruk na. De Limited Edition versies van de plaat waren na het optreden meteen uitverkocht. En ook de gewone persingen en speciaal ontworpen T-shirts waren vrij populair. De verwachtingen om de eerste WLVNNST live te zien en te horen waren hoog gespannen. De band boorde zich vlotjes door hun set en kregen de grootste sceptici moeiteloos op de hand. Opdracht meer dan volbracht dus.

Gezien: WLVNNST, Beursschouwburg Brussel, 29 april 2016


Reacties