Geluid

Half Japanese

Why Not

Artiest:Half Japanese
Titel:Why Not
Label:Fire
Distributeur:Konkurrent

www.firerecords.com

Jad Fair weet van geen ophouden. Hij startte Half Japanese in 1975 op, samen met zijn broer David Fair, en heeft sindsdien nog niets van zijn charme verloren. Toch als je liefhebber bent van ongepolijste muziek, richting lo-fi, met intelligente teksten vol dubbele bodems en lastige vragen en de stem van Fair zelf natuurlijk.

Dat is er namelijk eentje waarvan we ons kunnen voorstellen dat heel wat mensen erop afknappen, een beetje zoals dat ook het geval is bij Mark E. Smith van The Fall. Fair is echter minder een brompot, minder een zuiplap ook, die werkethiek hoog in het vaandel draagt.

Na ‘Hello’ uit 2001 op Alternative Tentacles lag de band een tijdje op zijn gat. Met ‘Overjoyed’ (’14) kreeg Fair de smaak weer te pakken, waarna ‘Perfect’ (’16) en ‘Hear The Lions Roar’ (’17) al snel volgden. En daar is ‘Why Not’ alweer, waarop elf nummers staan die hij samen met John Sluggett, Gilles-Vincent Rieder, Mick Hobbs en Jason Willett maakte. Het zijn kameraden van Fair, die allen al jarenlang in meerdere of mindere mate in Half Japanese (of ½ Japanese) speelden of met Fair in andere projecten zaten.

Leuk is bovendien dat Fair blijft experimenteren en gewoon zijn zin blijft doen. De eerste tien nummers zijn gewoon van die typische, maar oerdegelijke en vertrouwde Half Japanese-deuntjes. Daarna komen echter nog drie nummers waarin hij het toch weer allemaal een beetje anders doet. ‘Why’d They Do It?’ is als een eerbetoon aan Frank Zappa, maar dan met een hippiefluitje erdoor gemengd. Dat fluitje komt terug in ‘Magic’, een nummer waar ook elementen uit klassieke muziek opduiken. Afsluiter ‘Falling’ is dan weer nog minimaler dan het meeste van Half Japanese, een band die ondanks de beperkte middelen toch steevast bijzondere platen weet te maken. Ook nu weer.

Reacties