Events

Wat je zelf doet …


Het Izegemse All We Expected neemt de slogan van TV-klusser Roger zeer letterlijk voor de presentatie van hun debuut ‘Hatàr’.

Sinds 2003 werd de Nederlandstalige Belg het motto ‘En vergeet niet, wat je zelf doet, doe je meestal beter…’ de strot ingeramd door Roger van ‘Doe-Het-Zelf Met Roger’ met voortdurende herhalingen in de weekendprogrammatie van talrijke regionale zenders zoals WTV, Focus, AVS en andere.

Vanaf 2008 werd het programma uitgezonden op Vitaya en gesponsord door Dobbit , wat resulteerde in een boete van 7500 euro door de Vlaamse Regulator voor de Media betreffende een inbreuk tegen de regelgeving van reclame in televisieprogramma’s. Met dat motto in het achterhoofd deden Martijn Salomez, Tijl Tytgat, Artuur Bruwier en Guillian Maertens een oproep via vrienden, familie en facebook om alle mogelijke hulp te krijgen voor de voorstelling van ‘Hatàr’, de eerste langspeler van All We Expected. Als ideale locatie voor de doe-het-zelvers mochten ze het terrein van Bolwerk in Stasegem (bij Kortrijk) gebruiken. En op 9 december was het dan zover, op voorhand gewaarschuwd dat het buiten te doen was in een overdekte hangaar en we ons enkel konden verwarmen bij een aantal vuurkorven, ging ik er goed ingeduffeld naartoe. Om het feestje te vervolledigen mochten Mantis en Monnik er het voorprogramma verzorgen en was er nog een expositie van Tim Theo Rex, fotograaf en inspirator van All We Expected en waarvan er een foto als cover van ‘Hatàr’ fungeert.

Het Maaseikse Mantis met Ruben Vandael (drums), Thomas Francot (gitaar), Jurgen Mertens (synth) en Filip Tyskens (bas) brengen instrumentale postmetal/noiserock van het steviger genre. Hun stevige en strakke geluid werd extra in de verf gezet door de onophoudelijke stroboscopen en viel als opener absoluut in de smaak. Een eerste volledig album komt dan ook uit in het voorjaar van 2018!

Monnik was de volgende die mocht aantreden. Na het debacle in de almachtige AB (de jongen wacht nog altijd op zijn fee) had hij het eventjes moeilijk maar met de nodige steun van vrienden had hij er toch weer zin in. En niet vergeten dat ‘Bedevaart’, het in oktober op Consouling uitgebrachte vervolg van ‘Vondeling’, een mooie staalkaart van ’s mans kunde aantoont. Spirituele isolatie ten top en gevolgd door de aanwezigen. Rook tot aan de nok.

All We Expected, tegen dan al uitgeroepen tot klussers van het jaar door zowel de vele genodigden als mijzelf, begonnen dan aan hun show. ‘Hatàr’, hun door crowd-funding uitgebrachte plaat op het prestigieuze label Dunk!records is grotendeels geïnspireerd door het fotowerk van Tim Theo Rex. In 2016 heeft de man een fotoreportage gemaakt over de nasleep van een reeks conflicten in het Kaukasusgebergte tussen Rusland en Georgië. Zodoende werd ‘Hatàr’ een verhaal over isolement, opoffering, onderwerping en vertwijfeling. Ondertussen al overal bejubeld zal de plaat de deur uitvliegen, genomineerd voor de beste 50 releases van 2017 van de Post-rock Listeners’ Choice (en er zullen nog wel lijstjes volgen), ben ik alleszins de trotse bezitter van één van de 250 exemplaren. En vergeet niet, wat je zelf doet, doe je meestal beter…

Gezien: All We Expected, Monnik en Mantis – Bolwerk, Stasegem – 9 december 2017


Reacties