Events

Vrouwen aan de macht


Het uit Parijs afkomstige kwartet Mary Bell had nood aan een extra datum. Ze konden in de Pit’s terecht, al moest er nog een voorprogramma worden gevonden wiens drumstel door de Parijzenaars zou mogen worden gebruikt.

De dag voor het concert (dat sowieso slechts een paar dagen vooraf werd aangekondigd); wilde het uit Doornik afkomstige Vision 3D iedereen wel uit de nood helpen. Of tot wat de Kortrijkse connectie met steden als Doornik, Rijsel en ook Parijs in staat is, zonder Europees geld nota bene.

Tot ieders verbazing was er zelfs behoorlijk wat volk komen opdagen. Leuk voor beide bands natuurlijk. En ook voor het ‘late minute’ gegeven, dat door de sociale media heel wat haalbaarder is geworden dan enkele decennia geleden toen het nog met affiches en de tamtam moest.

Vision 3D is nog niet zo lang actief. De drie leden hadden echter voordien al bewezen in bands als Marvin Gays en Maria Goretti Quartet dat ze muzikaal meer dan kundig zijn. Het trio begon met een paar nummers met opvallend charmante gitaarlijntjes die deden denken aan jaren 1980 bands als Delta 5. Gaandeweg ging het roer om en kregen de nummers een vinniger toets mee, om uiteindelijk uit te komen bij noiserock schatplichtig aan de jaren 1990 grootheden. Schatplichtig aan het verleden of niet, het trio wist als het ware uit de losse pols het ene na het andere zeer leuk nummer uit de mouwen te schudden. Als dat maar goed komt voor Mary Bell, dachten vele aanwezigen met ons. Het bandje dat het voorprogramma kon doen vanwege het beschikbare drumstel, zou wel eens de winnaar van de avond kunnen zijn.

Na afloop van Mary Bell, dat geenszins teleurstelde, zijn het namelijk toch de deuntjes van Vision 3D die in ons hoofd blijven plakken. Opnemen die handel, zodat we een plaat of cassette kunnen kopen!

Dat deden we wel van Mary Bell, dat het zes nummers tellende ‘Histrion’ kwam voorstellen, de opvolger van ‘LP’ van begin vorig jaar. Het kwartet (drie dames, 1 man) vernoemde de band naar de gelijknamige Britse tiener (letterlijk tien jaar) die twee jongentjes gewelddadig om het leven bracht. Muzikaal kijken ze echter naar een rist bands van over het grote water. Noiserockvoorlopers als Live Skull en Uzi door een grungemolen gedraaid en aangevuld met Dischord-hardcore. Bratmobile, Hole en dat soort kwade dames. Het mengsel pakt bijzonder goed. De band speelt gedreven, hard en fel met een uitstekend zingende (en kwaad zijnde) Alice Carlier. Drumster Gaïlla Montanier weet meermaals de show te stelen met haar ontwapenende lach. De band weet het publiek zonder probleem voor zich te winnen en is duidelijk blij met de mogelijkheid tot spelen voor veel meer mensen dan ze zelf hadden verwacht. En met een songtitel als ‘I Used To Be Kind To People In Crowds, But That Gave Me Murderous Tendencies’ verwoordt exact wat we zelf voelden toen twee mensen de hele tijd voor ons neus bleven leuteren en dachten dat hun onzin een stuk interessanter was dan de bands. Afmaken die handel.

Gezien: Vision 3D + Mary Bell – Pit’s, Kortrijk – 28 september 2018
Tekst: Patrick Bruneel – Foto’s: Stephan Vercaemer
Meer info
marybellftw.bandcamp.com
vision3d.bandcamp.com


Reacties