Events

Viva Mexico


Geen Annelies Monseré zoals aanvankelijk gepland, want het algemeen berucht beestje heeft bij haar toegeslagen. Jammer, helaas en al en veel beterschap uiteraard. Zeitgeist, in Pit’s kringen ook wel door het leven gaand als Valentin ‘Vally’ Larmuseau, kreeg de eer om haar te vervangen in het voorprogramma van J. Zunz.

De tijdsgeest vatten

De in Gent wonende beatmaker maakte van de onverwachte gelegenheid gebruik om een nieuwe opstelling en dito set uit te proberen. In een kleine club als de Pit’s vindt iedereen dat normaal. Het is namelijk de ideale plaats om eens uit te testen of het allemaal wel werkt en loopt zoals gepland en dat kan het beste bij een ruimdenkend publiek. Dat was er, meer dan verwacht zelfs want het was even de vingers gekruist houden of er wel mensen zouden komen opdagen voor J.Zunz, die nu eenmaal muziek maakt die niet zo dikwijls aan bod komt in de Pit’s.
Zeitgeist haalde allerlei speeltjes uit de kast om zijn naar experiment neigende beats van veel kleur en franjes te voorzien. Heel goede stukken wisselden af met net iets te veel herhaling, maar al bij al sloeg zijn soort techno behoorlijk goed aan. Een geslaagde try-out.

Indruk maken

Veel wisselen van materiaal was deze keer niet nodig. De spullen van het duo J. Zunz stond al klaar op het podium, want Zeitgeist had zijn materiaal ervoor geplaatst. Het was dus vooral wachten tot hij klaar was met opruimen alvorens Lorena Quintanilla (J. Zunz) en haar man (de andere helft van  Lorelle Meets The Obsolete) aan hun set konden beginnen.

Wat ze op het podium hadden geëtaleerd zag er indrukwekkend uit. Niet zomaar wat synthesizers, maar ook een gitaar en een stel cimbalen. Het moge duidelijk zijn; dit duo zou meer doen dan zomaar op wat knopjes duwen.

De Pit’s als technotempel

Eigenlijk is J.Zunz een soloproject van de Mexicaanse Quintanilla, die inmiddels drie uitstekende platen heeft uitgebracht (‘Silente’, ‘Hibiscus’ en ‘Del Aire’). Haar muziek wordt gesitueerd ergens tussen ambient en psychedelica. Wij kregen J.Zunz als een duo te zien, een duo dat wel zin had in een  hypnotiserend avondje waarbij techno met vleugjes industrial en veel drones, ieders oren kwam verwennen. Van zodra Lorena Quintanilla aan haar knopjes begon te friemelen, was het gros der aanwezigen mee in de trip die het duo zou uitzetten. Pompende bassen, maffe geluiden, een paar gesmaakte interventies van Alberto González op zijn cimbalen, Lorella die haar gitaar bovenhaalde om haar van een zuchtstemmetje voorziene woorden kracht bij te zetten, het zorgde voor veel variatie. Het duo wist bovendien prima wanneer ze te heftig of overstuurd zouden gaan spelen en namen telkens precies op het juiste moment, net voor het crescendo te veel zou openbarsten, wat gas terug. Als het te kabbelend dreigde te worden, deden ze net het omgekeerde. Het resultaat was een uitstekend concert van een aimabel koppel dat erin slaagde de Pit’s voor even om te toveren in een van experiment doordrongen technotempel.

Gezien: J.Zunz (Mx) + Zeitgeist – The Pit’s, Kortrijk – 31 juli 2022
Tekst: Patrick Bruneel – Foto’s: Kevin Decoster


Reacties