Blog

Vi.be van de maand: Art Of Empathy


Iemand die ondanks (of dankzij?) zijn Belgische komaf ‘vrij en opportuun’ met geografie omgaat, heeft bij ons al een streepje voor.

Wie zoekt in de database van Vi.be en daar ‘Limburg’ intoetst (een mens moet toch ergens beginnen), stuit onder meer op Art Of Empathy.

Daarbij staat als woon/werkplaats Diest aangegeven. Toch een ‘Oranje’ stadje dat al sinds jaar en dag behoort tot Vlaams-Brabant. Op de site wordt Diest echter omschreven met en gelokaliseerd als ‘Diest, dicht bij Limburg’. Jawohl! Chapeau! Zo wordt de driestheid/triestheid/(Diestheid?) van de nullen en enen in een database omzeild. Dat is warempel de kunst empathie op te wekken!

Jef Jansen, de bezielende kracht achter het project, is op zoek naar muzikanten in zijn eigen regio, aldus het account. Maar allez, Jef!

De wereld is groter dan Diest en Limburg! Jef verdient het namelijk om ook buiten deze contreien gehoord en gezien te worden. Want ook al is zijn muzikale handschrift nog niet geheel en al gerijpt om voldoende los te geraken van de vele voorbeelden in de darkwave/neo- folk (onder meer Current 93, al geeft hij zelf ook bands als Dargaard, This Mortal Coil en zelfs proto-doommetalists Anathema als invloed aan), de kwaliteit van Art of Empathy is al vele malen beter dan het grootste deel van de scheepsladingen cd’s die elke maand over onze burelen worden uitgeworpen. De meeste van de tien tracks zijn – naar goed gebruik in het genre – sfeervol en gedragen, waarbij fluisterende, vaak lijzige zang en spaarzaam gitaargepluk en – getokkel samengaan. Dat opent perspectief. En perspectief verhoudt zich slecht tot navelstaren.

Dus: kom op Jef, grijp deze strohalm (made in Limburg!) en trek de wijde wereld in. Jij verdient het – en die wijde wereld ook.

www.vi.be/artofempathy


Reacties


 1. Naam
  Jef
  Bericht

  Ha, ik werd net geïnformeerd over dit artikeltje en jawel, een aangename verassing! Immers: fijn om af en toe ook wat toffe feedback uit eigen land te ontvangen.

  Don’t worry: Limburgers zijn wereldburgers! Na een onlangse samenwerking met het Chileense label FunerArt zullen er op de volgende AOE plaat ook een Deense en een Griekse collaboratie verschijnen.

  ’t Gaat een iets heftiger plaatje worden en hopelijk iets meer gerijpt dan het vorige. Check gerust http://www.myspace.com/artofempathy voor twee nieuwe tracks uit dit komende album.

  Bedankt en de groeten uit Diest, de snotterbel van Limburg… (zoals men hier ook wel eens zegt).

  Jef, AOE

Er zijn geen reacties mogelijk.%d bloggers liken dit: