Geluid

Gooms

V1 (Descent)

Artiest:Gooms
Titel:V1
Label:Descent

anyines.bandcamp.com/album/any3-v1-descent

Het derde album ‘V1 (Descent)’ van de Deense groep Gooms begint met een beklimming: ‘Mountain’, met openingsakkoorden op een slaggitaar, een vingeroefening op een piano, een koortje met daarna een wending die duidt op onzekerheid.

Daarna stelt een stem ons gerust. Het is de stem van de ex-drummer van Gooms die parlando- en zangopnames van zijn stem als laatste bandbijdrage heeft achtergelaten aan de overgebleven bandleden. Een interessant uitgangspunt om vervolgens een heel album mee te maken.

De breekbare falsetto tekstflarden passen goed bij de instrumentatie en worden op de plaat in ademende ambient-arrangementen geplaatst. ‘Just breathe’, zingt de drummer. Het lijkt wel een quote uit het triphop-nummer ‘Breathe’ van Télépopmusik, maar dit is toch wel wat rauwer en poëtischer allemaal.

’Sick Sleep’ gaat verder met een kaal arrangement: een dialoog tussen stem en gitaar met af en toe een snaredrum die een accentje legt. Met het nummer ‘Bone Apocalypse’ komen bij de vocalen eindelijk drums die de nodige dynamiek toevoegen. Het is dus niet zo dat we totaal verstoken blijven van nadrukkelijke kicks en hihats, al was dat conceptueel misschien wel interessant geweest, gewoon consistent accenten leggen met alles behalve traditionele percussie.

Bij het intermezzo ‘L’ horen we bijvoorbeeld klikkende toetsgeluiden van een mobieltje, met daaromheen echoënde drums en hoge stemmetjes en bij het andere intermezzo ‘Symbols’ klinkt geratel, een windklokkenspel en gek gelach. Deze pareltjes van collages verbinden de enigszins melancholische verhalen die de vocalen en instrumenten vertellen.

Het intrigerende ‘Parasite Alt’ laat een dramatische piano aan het woord terwijl in ‘Realisation’ de stem de meest uitgesproken ontboezemingen aan de luisteraar doet, een soort alternatieve R&B. Wanneer na een aantal luisterbeurten ’V1’ op je is neergedaald blijkt het een knap verklankt grillig levensverhaal vol herinneringen aan pijnlijke en meer gelukkige momenten.

Reacties