728x90 MM

Youff: Ruwe, rauwe en primitieve noise uit Gent

Vlaamse noisetornado

Terwijl New York bijkomt van de storm der stormen die niet meer bleek dan storm in een glas water duikt Gonzo (Circus) in Youff, een duo dat muzikaal zwaardere weer creëert dan het dunne laagje stuifsneeuw dat New York een volle dag volledig plat heeft ge

Terwijl New York bijkomt van de storm der stormen die een storm in een glas water bleek, duiken wij in Youff, een duo dat muzikaal zwaarder weer creëert dan het laagje stuifsneeuw dat New York een volle dag heeft platgelegd.

Op het moment van schrijven is de band nog bezig met het afronden van de eerste ep, een proces dat Alex Schillewaert en Manu Mahie volledig zelf in de hand houden. Slechts één nummer circuleert al op internet, maar deze alleen is al voldoende om een grote indruk op ons te maken. ‘Periods’, een van de acht nummers die op de eerste ep gaan komen, is een werkelijke noisetornado waarin met enkel bas en drums een stevige geluidsmuur wordt opgetrokken, waarachter vervormde zang lijkt te zijn verwikkeld in een bezwerende mantra.
Een opname die zich kenmerkt door de ruwe afwerking, waardoor het niet alleen erg direct maar ook erg warm en vol klinkt. Een bewuste keuze, zo laat Youff over de mail weten. Geheel passend binnen de DIY- en lo-fi-esthetiek is het duo ervan overtuigd dat muziek niet altijd bewerkt hoeft te worden met ‘veertig plug-ins en absurd dure vintage analoge gear’. Juist het pure opgenomen geluid vond het tweetal hier het meest adequaat.
Ook het DIY-werkethos heeft Youff hoog in het vaandel staan. De gehele opname en afwerking van de eerste langspeler heeft het tweetal in eigen beheer gehouden. Iets wat ook betekent dat je al doende leert, en dus ook geregeld van vooraf aan moet beginnen. Een precieze datum voor de finale afronding durven Schillewaert en Mahie dan ook nog niet te geven.
Dat betekent echter niet dat er stil wordt gezeten. Tussen de afwerking van opnames, de repetities en de optredens door wordt namelijk ook alweer aan nieuw materiaal gewerkt. Nummers die veelal uit improvisaties ontstaan, zo laat de band weten. “We maken wat lawaai, improviseren en nemen ondertussen alles op. Uit die opname nemen we de delen die ons interesseren en werken die verder uit”. Iets verderop in de e-mail voegt de band daar nog aan toe: “De inspiratie die op het moment zelf opkomt geeft vaak de beste ideeën. Zonder er te veel over na te denken, gewoon wat spontaan in je opkomt.” En zo klinkt Youff in ‘Periods’ ook, als energie die spontaan opborrelt, tussen twee artiesten die al jaren met elkaar samen spelen.
Dat laatste is echter verre van de realiteit. Drummer Mahie en bassist Schillewaert vonden elkaar eind 2013 net nadat het duo waar Mahie hiervoor in speelde uiteen was gevallen. Het experimentele duo waarin Alex speelde was net op zoek naar een bassist en een derde bracht de twee bij elkaar. Gedurende de shows en repetities bleek dat het tweetal niet alleen een muzikale klik had, maar ook eenzelfde muziekervaring. Al snel werd toen besloten om – los van andere projecten – Youff op te starten. “Voor zaken die we op dat moment niet konden kanaliseren hebben we ons afgezonderd”, schrijft de band. Een afzondering die tot gevolg had dat de band al snel genoeg materiaal had om te gaan optreden en nu op korte termijn met een eerste album te komen. Die productiviteit lijkt nog lang niet eindig, want zo zijn de wensen voor 2015 om nog meer nieuw werk te schrijven, uit te brengen en vooral ook vaak op te gaan treden. Naar twee shows kijkt het tweetal in ieder geval al erg uit: het Swine Flu Festival 14 maart in Machelen en hun optreden in het Brusselse Magasin 4 op zondag 12 april.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!