728x90 MM

Signalement Squid

Gek, eclectisch en verslavend

Squid staat binnenkort op Sonic City en wordt nu al de nieuwste Engelse art-punksensatie van Groot-Brittannië genoemd. Wie is Squid?
Zwart-wit bandfoto van Squid

Twijfel niet meer: het spannendste, meest avontuurlijke gitaargeweld kwam het voorbije jaar rechtstreeks van over Het Kanaal. De Britse artpunkband Squid spreidt de komende maanden zijn tentakels verder uit over internationale podia met een eclectische ep onder de arm(en).

Er zijn van die bands die precies weten waar ze naartoe willen wanneer hun eerste nummer op papier staat. En dan bestaan er nog bands die doen waar ze zin in hebben en uiteindelijk ook op hun pootjes terecht komen. Tot die laatste categorie behoort Squid, vijf Britse gasten die post-punk moeiteloos kruisen met jazz, kraut, ambient en, jawel, een vleugje disco. De band, afkomstig uit Brighton, is slechts een paar jaar bezig maar heeft al aardig wat internationale shows op de teller staan. Vorig jaar brachten ze de excellente single ‘Terrestrial Changeover Blues (2007 – 2012)’ uit en eerder dit jaar liepen ze ook al in de kijker met ‘The Dial’ en ‘Houseplants’. Als kers op de taart brachten ze in september hun tweede ep ‘Town Centre’ uit via het invloedrijke Londense label Speedy Wunderground. ‘Ik kan eigenlijk nog altijd niet vatten dat het er eindelijk staat,’ vertelt drummer en zanger Ollie Judge opgewonden aan de telefoon. ‘Niet alleen omdat het bijzonder moeilijk is om een samenhangende ep te maken, maar vooral ook omdat een nummer maken voor ons een eindeloos project is.’

Eclectisch
Daar liegt Judge niet over. Wanneer Squid een nummer maakt, duurt het lang eer iedereen tevreden is. ‘Alles gebeurt ook heel spontaan bij ons. Zo schrijven we onze nummers niet op voorhand uit, noch repeteren we dingen die we afzonderlijk hebben uitgevonden. Alles ontstaat alleen als iedereen samen is.’ Toch is hun ep op tijd klaar en is het een organisch amalgaam van verschillende stijlen en emoties geworden. Dat hoor je al wanneer je het eerste nummer van ‘Town Centre’ opzet. De donkere ambient en gonzende drones van ‘Savage’ monden na vijf minuten uit in een artpunknummer dat duidelijk flirt met melodieuze indierock en relaxte krautrock.

Sonic City
Al sinds hun ontstaan binden tracks met een eigenzinnige structuur Squid aan elkaar. De vijf bandleden zijn vrienden geworden op de universiteit, waar een gedeelde liefde voor Beak>, Neu! en jazz de levensimpuls van Squid werd. Toen ze producer Dan Carey van het Speedy Wunderground-label ontmoetten, kwam alles plots in een stroomversnelling terecht. Binnenkort staan ze zelfs op de planken van het Kortrijkse festival Sonic City, waar ze gecureerd worden door Shame. ‘We steken bloed, zweet en tranen in al onze shows. Maar ik vermoed dat we heel wat plezier gaan schoppen als we in België spelen. We komen eraan.’

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!