728x90 MM

Signalement Oli XL

Koorddansen met (on)zekerheid

Oli XL bracht dit jaar zijn debuut Rogue Intruder, Soul Enhancer uit, een indrukwekkend en introspectief staaltje electronica. Een portret over hoe de Zweedse producer Soundcloud ontgroeit en hoger mikt, met een altijd aanwezige onzekerheid.

De Zweedse producer en muzikant Oli XL timmert al sinds 2014 aan de weg richting zijn debuutalbum. In juli bracht hij ‘Rogue Intruder, Soul Enchancer’ uit. Met dit pareltje van een debuut verlaat de producer de coulissen van SoundCloud om zich op het hoofdpodium van de alternatieve elektronicascene te begeven.

Oli XL doet het al jaren op eigen houtje. In 2014 richtte hij W – I op, een voornamelijk op SoundCloud en grotere digitale platforms gericht label. W – I groeide zo in enkele jaren uit tot een thuishaven voor Oli XL en zijn kompanen Chatline, Celyn June en Chastic Mess. Deze groep creëerde een digitale enclave waar ze voluit konden experimenteren. De helft van de artiesten die op W – I muziek heeft gereleased is intussen gestopt, de andere helft heeft andere oorden opgezocht.

Varg

Oli XL kondigde vorig jaar het officiële einde van zijn label aan om vervolgens een paar maanden later het begin van een nieuw avontuur in te roepen: Bloom. Zijn tweede label is de volwassen opvolger van W – I. Daarnaast is het ook een sublabel van YEAR0001.
Dit label is onder andere een uithangbord voor de ge-autotunede emorap van Yung Lean en zijn crew, allemaal afkomstig uit Stockholm en omstreken. De labels van Oli XL zijn echte broedplaatsen en vormen een opstapje naar meer bekende labels. Een aantal artiesten die op Oli XL’s oude label muziek hebben uitgebracht zijn ondertussen verhuisd naar Northern Electronics, een onderkomen voor gitzwarte techno met onder andere Scandinavische technovernieuwer Varg.

Imposter

Als Varg en Northern Electronics met hun daverende industriële techno zich op het ene einde van het experimentele Zweedse spectrum bevinden, dan zit Oli XL als muzikant op het andere einde.
Oli XL munt in zijn muziek dan ook uit in beheersing en introspectie. De beats zijn spaarzaam maar uiterst precies geplaatst. Zijn nummers klinken vaak als dromerige collages waarin schattige en vooral speelse stemmen te horen zijn. Dat zorgt voor een humoristisch kantje. In het derde nummer ‘DnL’ haalt hij op grappige wijze zijn eigen muziek onderuit door stemmetjes ‘Boring!’ en ‘Lame!’ te laten zeggen.
Het toont dat deze artiest niet bang is voor zelfkritiek. In nummers zoals ‘Imposter’ en ‘Clumsy’ schemert zelfs onzekerheid door. We hebben er het raden naar of dit komt doordat hij geen muzikale opleiding heeft gevolgd.
Oli XL hanteert ondanks dat hij niet is opgeleid, wel een aantal regels in muziek. In een recent en zeldzaam interview geeft hij een voorbeeld van een van deze fictieve regels. Zo moet in een bepaald nummer het drumpatroon de cadans volgen van een heen-en-weer zwalkende koorddanser. Wellicht is dit ook een mooi beeld voor een introverte en mediaschuwe artiest die balanceert tussen zijn onzekerheid en zijn eigen kunnen.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!