728x90 MM

Signalement New Moon

Nooit geheel afgesloten hoofdstuk

Het Antwerps-Gentse Newmoon is opgestaan uit de as van hardcorecombo Midnight Souls maar bewandelt een heel andere muzikale weg, ergens tussen shoegaze en dromige postpunk in. Half oktober dit jaar brengen ze hun eerste volwaardige langspeler ‘Space’ uit

Het Antwerps-Gentse Newmoon is opgestaan uit de as van hardcorecombo Midnight Souls en bewandelt een heel andere muzikale weg, ergens tussen shoegaze en dromerige postpunk in. Later dit jaar brengen ze hun eerste volwaardige lp ‘Space’ uit.

Voor de duidelijkheid: de groepsnaam heeft niets te maken met Twilight-vampieren – “Ik denk niet dat er veel kruisbestuiving is tussen de fans van die films en de onze.” – maar alles met Elliot Smith. “We vonden het een coole bandnaam, nog lang voor er sprake was van een band. We hebben er zeker niet lang over nagedacht. Het is, net zoals alles sinds het ontstaan van de groep, heel natuurlijk gegaan,” aldus zanger-gitarist Bert Cannaerts. Newmoon “bestaat voor negentig procent uit leden van Midnight Souls, maar toen speelde ik nog bas en hadden we, zoals het een hardcoregroep betaamt, nog een echte frontman. Maar ik speel dus nog steeds met vrienden in een band en dat is het enige wat ik wil doen.”

Punkgasten
De muzikale overstap lijkt verrassend, maar dat vinden ze zelf niet want “als je al meer dan de helft van je leven bezig bent met hardcore en punk, met beuken en blijven gaan… Wel, ik merkte dat zodra we met Midnight Souls op tour gingen, we in het busje naar totaal andere dingen luisterden, van The Cure en The Jesus & Mary Chain tot Bruce Springsteen en Cat Power. En we wilden altijd al eens iets met die andere muziek doen. Maar we dachten dat je daarvoor echt getalenteerd moest zijn, terwijl wij gewoon een stel punkgasten waren.” (lacht) Uiteindelijk begon Cannaerts toch maar “alternatieve” nummers te schrijven in zijn slaapkamer. Ze repeteerden een paar keer en plots was er Newmoon en de eerste ep ‘Invitation to Hold’. “We hebben zeker geen bewuste muzikale keuze gemaakt – het was gewoon een geluid dat uit onszelf kwam. Iets met open deuren en buikgevoel.”

Oasis
Na een eerste ep werd Newmoon snel getekend door PIAS, niet bepaald vanzelfsprekend voor een beginnende groep. “Heel straf. We begrijpen zelf niet goed hoe dat heeft kunnen gebeuren, want voor ons is dat hét label. Ik herinner me nog goed toen ze ‘Much Against Everyone’s Advice’ van Soulwax uitbrachten. Ik was toen amper een tiener, maar ondertussen is dat een echte klassieker. Eén die elke muziekliefhebber in zijn kast moet hebben staan. En kijk wat PIAS voor groepen zoals Oscar & The Wolf heeft gedaan… We zijn dus heel blij dat we een miniem deel van die familie en nalatenschap mogen zijn. Maar we hadden het zeker niet verwacht; we willen gewoon muziek maken en optreden. Newmoon doet zelfs niet mee aan wedstrijden. Eerlijk gezegd ervaren we het als puur geluk, maar hopelijk motiveert ons verhaal andere muzikanten om gewoon in een repetitiehok te kruipen en muziek te maken. Maak je geen zorgen over rock rally’s et cetera – doe gewoon je eigen ding. En zelfs als je niet op een label als PIAS terecht komt, is de kans groot dat er hele coole dingen zullen gebeuren. Iedereen kan geluk hebben.”
Wat zou het ultieme geluk zijn? “Openen voor Oasis in Manchester, anno 2005.” (lacht) En waarom zouden mensen ‘Space’ moeten kopen? “Omdat ze ons dan hopelijk ook live willen zien. De plaat is supercool, maar slechts een deel van de hele beleving – op het podium voegen we er nog een extra dimensie aan toe. Een hoofdstuk is nooit helemaal afgesloten.”

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!