728x90 MM

Echokamer #10 met Dirk Serries

Echokamer was een serie concerten die plaatsvond in het Mediamatic-gebouw aan de VOC-kade in Amsterdam. Gonzo (circus) was co-curator van deze serie. De bijzondere akoestiek werd door o.a. door Dirk Serries aangegrepen om een uniek concert te brengen.

‘dirk serries’ streams of consciousness’ was een uniek concert in de Echokamer@Mediamatic op 17 oktober 2013. Guy Peters schreef deze introductie.

 

In een carrière die intussen ruim een kwarteeuw overspant, is Antwerpenaar Dirk Serries uitgegroeid tot een cruciale figuur binnen de ambient, de ontwikkeling van de moderne drones en het gitaarminimalisme. Zette hij aanvankelijk volop in op sfeer als vidnaObmana en vervolgens Fear Falls Burning, later ging hij steeds vaker de uitdaging aan om met anderen samen te werken en, ritmes te verkennen. Het recent verschenen ‘Microphonics XXI-XXV’ mag gezien worden als een logische culminatie van puurheid, structuur, emotie en muzikale ascese via een imponerende controle over de klankmogelijkheden van de gitaar.

Het nieuwe project ‘dirk ‘serries’ streams of consciousness’, dat binnenkort ook gestalte krijgt via drie vinylreleases die uitgebracht worden in een extreem beperkte oplages van 99 exemplaren (op Tonefloat:Ikon), keert terug naar de klassieke ambientperiode van vidnaObmana (1988-1996),verrijkt met de inzichten die hij sindsdien heeft opgedaan.  De uitgebeende muziek, die met niets meer dan een gitaar en wat effecten wordt gecreëerd, schuift structuur terzijde en richt zich helemaal op geïmproviseerde klankevolutie.

Dit project past perfect in het idee van Echokamer, want Serries is op het punt gekomen dat zijn instrumentbeheersing zo sterk ontwikkeld is, dat hij als weinigen kan inschatten wat geluid teweeg kan brengen in een omgeving die integraal deel uitmaakt van het creatieve proces. De ruimte en de eraan gekoppelde akoestiek worden onlosmakelijk verbonden met het spel, dat ondanks een minimale dosering vol zit met subtiele loops en kristallijne harmonieën. Dat meesterschap bewees hij op al zijn releases en zeker via de vlekkeloze sound van zijn albums op het gerenommeerde Tonefloat-label.

 

De Jan van Gendthallen, oude fabrieksruimtes op het Oosterburgereiland in Amsterdam, hebben het status van Rijksmonument verworven en beschikken over een akoestiek die al meerdere artiesten een mooie uitdaging bezorgde. Dat Serries er een bijzonder klankbad van zal maken is een zekerheid.

 

Echokamer was een serie concerten die plaatsvond in het Mediamatic-gebouw aan de VOC-kade in Amsterdam. Gonzo (circus) was co-curator van deze serie. De bijzondere akoestiek werd door o.a. door Aki Onda aangegrepen om een uniek concert te brengen.

 

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!