728x90 MM

Trip or Treat – thema-avond over lsd met double-bill ‘Magic Trip’ & ‘The Substance’

In oktober 2012 presenteerde Gonzo (circus) de thema-avond 'Trip or Treat' in Amsterdam en Brussel, naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de ontdekking van LSD.

Bijna zeventig jaar geleden werd voor het eerst lsd aangemaakt. Eind 2012 komen twee films uit die de onstuimige opkomst en genadeloze marginalisering van lsd etaleren: ‘The Substance’ en ‘Magic Trip’. Tijdens de thema-avond ‘Trip or Treat’ – op 26 oktober 2012 in Amsterdam en op 30 oktober 2012 in Brussel – werden ze als double bill vertoond.

Gonzo (circus) presenteert :

 

Trip or Treat @ Kriterion, Amsterdam

Op vrijdag 26 oktober organiseren Gonzo (circus), Filmfreak en Kriterion in Amsterdam de thema-avond ‘Trip or Treat’. Naast de double bill verruimen we je geest met een inleiding door Stephen Snelders, een performance van Gerard Herman en een psychedelische set van de Gonzo (circus)-dj Oscar Smit en dj x-0-x.

 

Trip or Treat @ Cinema Rits, Brussel

Op dinsdag 30 oktober organiseren Gonzo (circus), Filmfreak, Offscreen en Cinema Rits in Brussel  de thema-avond ‘Trip or Treat’. Naast de double bill verruimen we je geest met een inleiding, een psychedelische set van de Gonzo (circus)-dj Seb Bassleer (DJ Sebcat) en Dimitri Vossen en visuals door Floris Van Hoof.

 

 

Achtergrond

Magic Trip
Still uit Magic Trip

Het massaal vluchten in substanties die de werkelijkheid vervormen of op een afstand plaatsen, is gezien de huidige maatschappelijke situatie begrijpelijk. Het spul moet echter wel voorhanden zijn. Medio jaren 1960 waren paddo’s en lsd (lyserginezuurdiëthylamide) ter beschikking. Ruimschoots. Misschien zelfs té overvloedig, zo suggereert zelfs Carolyn Garcia, de wederhelft van Grateful Dead-voorman Jerry Garcia – notoir grootverbruiker van hallucinogenen – in Alex Gibney en Alison Ellwoods ‘Magic Trip’.

Ook de ontdekker van lsd, de Zwitserse chemicus Albert Hofmann, betoogt in Martin Witz’ ‘The Substance’ dat het massale en achteloze gebruik van hallucinogene middelen door jongeren hem al vroeg zorgen baarde. Hoewel bijvoorbeeld paddo’s, haast identiek aan lsd qua chemische samenstelling en effect, al eeuwenlang werden gebruikt tijdens ceremonies van indianen in Midden- en Zuid-Amerika, waren ze nooit bedoeld voor dagelijks gebruik. Hofmann: “Paddo’s werden altijd in een sacrale omgeving gebruikt. Je moet vasten, je moet bidden, en zo kom je in contact met de hogere machten, met de andere wereld.”

Duveltje
Nadat lsd in 1943 door Hofmann werd gesynthetiseerd, werd deze eerst succesvol toegepast in de psychiatrie. Vervolgens zette de Amerikaanse geheime dienst CIA lsd in voor minder eerbare doeleinden. Schrijver-onderzoeker Martin Lee (onder meer co-auteur van ‘Acid Dreams – The Complete Social History of LSD: The CIA, the Sixties and Beyond’) zegt daarover in ‘The Substance’: ‘Er werd veel van de onderzoeken verwacht. Lsd werd gebruikt als waarheidsserum bij eigen agenten, maar in een Canadees onderzoekscentrum werden ook burgers als proefkonijn gebruikt. Ze kregen zeer hoge doses en werden met slaapmiddelen langdurig in slaap gehouden, terwijl hen duizenden malen dezelfde boodschap werd ingeprent. Met zulke brainwashexperimenten wilde de CIA onderzoeken of ze een nieuwe persoonlijkheid konden creëren.” Erg succesvol was het (gelukkig) allemaal niet en de CIA stopte het programma. Ook de legers van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië experimenteerden zonder succes met lsd. De overheden verloren hun interesse in lsd als wapen. Lees het volledige essay in Gonzo (circus) #111.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!