728x90 MM

Bij Gonzo (circus) #154 Flixlust

Flixlust

Er is nog genoeg te ontdekken net over de grens, of juist in dat Vlaams-Nederlandse grensgebied. In Gonzo (circus) #154 vooral heel veel vóóruit over de grens kijken.

In opmaat naar deze Gonzo (circus) nam een gedeelte van de redactie vanuit Antwerpen de Flixbus naar Eindhoven. Ergens net voor de Nederlandse grens ging het mis. De bus moest door wegwerkzaamheden van de snelweg af en kwam ergens in De Kempen op landweggetjes terecht. Tot overmaat van ramp viel ook nog eens de GPS van de Franstalige buschauffeur uit. Een groene bus vol grensoverschrijders kreeg een ongewilde tocht door een deel van De Acht Zaligheden. Toerist in eigen grensgebied. Uiteindelijk hadden ze bijna een uur vertraging.

En zo zie je maar: een grensoverschrijdend blad maken heeft nog genoeg haken en ogen. Wanneer de GPS uitvalt, er een taalbarrière is en de wegen te klein zijn voor een touringcar-bus moeten we ons gewoon schikken naar de situatie die er is. Daar kan geen moderne technologie tegenop.

Hordes mensen noemen dit vakantie. Ze missen alleen nog een kip op schoot en een klif recht naast het raam. Het woord wanderlust borrelt in me op. Een jeukwoord dat nu te pas en te onpas wordt gebruikt voor iets dat vaak óf onterecht wordt verward met vluchtgedrag (mensen vervallen vaak in een wanderlust-achtige emotie wanneer een relatie uitgaat, of een baan wordt verloren), óf melancholie. Oh ja, en met zo veel mogelijk hartjes scoren op Instagram.

Het is zelfs de naam van een biermerk. Reik mij maar gewoon een flesje Alfa aan, waarna de melancholie toeneemt met elke slok. Melancholie naar zwoele zomeravonden waar de kroonkurken van reeds geleegde flesjes na een tijdje van het uitstekend stukje van het halsetiket op het tafelblad vielen, omdat de lijm het door de warmte begaf.

De verhalen van de Flixbus-tocht deden mij ook melancholisch denken aan mijn vader die vroeger voor Belgische eerstedagenveloppen over de grens reed. Kleine Tijs achterin de auto, zijn ogen uitkijkend. En zo is het in mijn ogen nog steeds. Er is nog genoeg te ontdekken net over de grens, of juist in dat grensgebied. Daarom presenteren we hier een Gonzo (circus) met vooral heel veel vóóruit over de grens kijken. Oké, met een toefje melancholie, maar gegarandeerd 100% wanderlust-vrij.

Veel grensoverschrijdend ontdekplezier,

Tijs Heesterbeek
Hoofdredacteur

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!