Geluid

Che Chen & Robbie Lee

The Spectrum Does

Artiest:Che Chen & Robbie Lee
Titel:The Spectrum Does
Label:AudioMER.

audiomer.org/projects

Che Chen kan je kennen van 75 Dollar Bill, het gitaar-percussieduo waarin hij met Rick Brown grossiert in allesverzengende touareg-voor-de-grootstad.

Maar Chen reed ook behoorlijk wat kilometers in de New Yorkse experimentele scene – ondermeer aan de zijde van Tetuzi Akiyama en Chie Mukai. Recent richtte hij een trio op met Aki Onda en Tashi Dorji en hij maakte deel uit van Tony Conrads ensemble én Jozef van WissemHeresy Of The Free Spirit. In die laatste band speelde ook Robbie Lee, die op zijn beurt in Neil Hagerty‘s Howling Hex en met Talibam!Baby Dee en Mary Halvorson speelde.

Chen en Lee brachten in 2008 al een plaat (‘Begin And Continue!) uit in eigen beheer en nu is er dus ‘The Spectrum Does’ op het Gentse AudioMER. We krijgen drie tracks, waarvan de eerste twee dateren van een improvisatie uit 2011, waarbij Lee en Chen het voorprogramma speelden van Loren Connors en Suzanne Langille. In de eerste minuten van opener ‘Explain Please (The Stars Are Listening)’ gaan Chen (viool, harmonium) en Lee (tarogato, een Hongaars enkelriet) met elkaar in de clinch, op een manier die duidelijk de invloed van Tony Conrad verraadt. Vervolgens wordt de sfeer eerst meditatiever, dan weer noisier en later nog een paar andere dingen.

En hoewel er veel herhaling en drone aan te pas komt, blijf je gespannen luisteren waar het nu weer naartoe zal gaan. Op kant B worden, op ‘This Was The Only Spot That Was Green’, de laatste drie minuten van dezelfde jam voortgezet. Het afsluitende ‘The Spectrum Does’ is een lange en breekbare improvisatie, die meer binnen eenzelfde klankpalet opereert. Lee bedient zich vooral van fluiten en speelt Chen onder meer viool en elektronica. Er zit een etnisch kantje aan, zonder dat we er de vinger op kunnen leggen in welke regio het duo zijn inspiratie is gaan zoeken.

Hoop met ons dat Chen en Lee er niet wéér negen jaar laten overgaan alvorens met een opvolger te komen, want dat zou uitermate jammer zijn.

Reacties