Geluid

Paul Schütze

The Sky Torn Apart

Artiest:Paul Schütze
Titel:The Sky Torn Apart
Label:Glacial Movements
Distributeur:Import

glacialmovements.bandcamp.com/album/the-sky-torn-apart

We zijn allang gewend aan ondergesneeuwde oren en bevroren vingers, wanneer we met de ijzige conceptuele ambientreleases van dit Italiaanse label geconfronteerd worden. Maar op deze cd werkt de Australische componist Paul Schütze (Laughing Hands) uitzonderlijk met ontdooide elementen: water en lucht.

In een scape van net geen uur, neemt hij ons mee doorheen zowel ijle als dikke luchtlagen, rommelende donder, en regenval. Het geheel zweeft subtiel op een eb en vloed van elektronica.

Zijn inhoudelijke inspiratie haalt hij uit de Germaanse mythologie: de overstromingen tijdens Ragnarök. Maar het zal je weinig moeite kosten om de link te maken met moderne apocalyptische thema’s als klimaatveranderingen en de opwarming van de Aarde, wanneer je met deze overduidelijke geluidsbronnen geconfronteerd wordt.

Zoals wel vaker schommelen de ambientgolven van Schütze subtiel tussen licht en donker, of tussen troost en dreiging, zodat we vol verwachting blijven luisteren. Vanaf het half uur echter, lijkt alle lucht traag sissend uit deze compositie te ontsnappen, waarna enkel waterdruppels overblijven.

Of je dit als de neerstortende tranen van Het Einde beschouwt, of ze liever interpreteert als hoop op zuivering, laten we aan jouw ecologische voetafdruk over. Wij verkiezen de storm boven de stilte.

Reacties