Geluid

Benni

The Return


Artiest:Benni
Titel:The Return
Label:Goner
Distributeur:Konkurrent

Artiest:Harlan T. Bobo

www.goner-records.com

We zagen Benni een tijd geleden een maffe show doen in de Kortrijkse Pit’s. Zijn album ‘I & II’ was toen net uit, maar plaat en optreden konden ons niet helemaal bekoren. Vele andere aanwezigen vonden zijn show grappig en ook muzikaal best leuk.

Het leek echter, zo denken wij, eerder op aftasten of het wel zou werken: optreden met zijn muziek die wel wat weg heeft van VangelisTangerine DreamJohn Carpenter maar ook Quintron.

Genoeg gelachen en geprobeerd, moet Ben McCullough alias Benny Divine uit New Orleans, Louisiana hebben gedacht. Nu is het voor echt. En zo klinkt ‘The Return’ ook.

‘The Return Pt. 2’ klinkt een beetje als Kraftwerk, net als afsluiter ‘End Of Light’ trouwens. Vervormde stem incluis en dansbaar ook nog. ‘Final Take-Off’ is spacesynthesizermuziek terwijl ‘Dance Of The Eridani’ van die foute synthdisco op repeat is.

Kosmisch aandoende synthesizermuziek met aandacht voor de ledematen van de aardlingen is een omschrijving waar Benny Divine zeker mee kan leven vanuit zijn ruimtehol.

Harlan T. Bobo zit op hetzelfde label als Benni, komt uit de Languedoc-Roussillon-streek in Frankrijk en is eigenlijk een trio bestaande uit Harlan T. Bobo (doorzopen stem,gitaar), Steve Selvidge (bas, The Hold SteadyBash & Pop) en Jeff “Bunny” Dutton (gitaar, Action Family).

Jeff Bouck (Polyphonic Spree) en Brendan Spangler (Viva L’American Death Ray) steken hier en daar een handje toe. De van oorsprong Amerikaanse Harlan T. Bobo verzeilde na zijn vorige plaat (‘Sucker’, 2010) in Europa, alwaar hij een huwelijk probeerde te bestieren en een zoon op te voeden.

En muzikaal actief te blijven, met onder meer The Fuzz, met leden uit Action Family en Thomas Jefferson Slave Apartments. ‘A History Of Violence’ is zijn manier om alle ellende te verwerken en dat doet hij met tien liedjes die hun weg zoeken tussen Green On Red (de rocknummers) en de betreurde Leonard Cohen en Lou Reed (ten tijde van ‘Coney Island Baby’, bij de trage).

Sterk is dat de man er nog mee weg komt ook, gewoon, door zijn meesterschap in het schrijven van aandoenlijke liedjes.

Reacties