Geluid

Michael Price

Tender Symmetry

Artiest:Michael Price
Titel:Tender Symmetry
Label:Erased Tapes
Distributeur:Konkurrent

erasedtapes.com/artist/michael-price

Componist Michael Price brengt zijn muziek uit op het label dat ook Ólafur Arnalds, Penguin Cafe, Nils Frahm en het afwijkende Amerikaanse jazztrio Dawn of Midi onder zijn hoede heeft.

Hij was betrokken bij de soundtrack van Lord of the Rings, componeerde de muziek bij de BBC-serie Sherlock (met Benedict Cumberbatch en Martin Freeman).

Op ‘Tender Symmetries’ gebruikt hij gedichten van William Blake als teksten. En een deel van de opbrengsten van het album gaat naar de National Trust, de Britse organisatie voor het onderhouden en beschermen van erfgoed.

De meeste nummers op deze cd zijn gekoppeld aan specifieke plekken en gebouwen die de National Trust in bezit heeft, zoals ‘Speke’, genoemd naar een wijk in Liverpool met een zestiende-eeuws landhuis. Niet duidelijk is of die plekken bronnen van inspiratie waren, of dat de muziek daar ook opgenomen is.

Dat laatste is zeker wel het geval in ‘Fan Bay’, een tunnelcomplex uit de Tweede Wereldoorlog bij Dover. Price maakt daarin gebruik van de bijzondere galm in dit gangenstelsel. Dat zou allemaal heel fijn zijn als de muziek dat ook was.

Helaas doet Price op deze cd aan zoetige mooischrijverij. Alles is even fraai en gepolijst. Geen onvertogen woord. Koren, solisten, ensembles – allemaal poezelige warmte. Ongetwijfeld zijn er mensen die zich hierdoor zeer aangesproken voelen. Ik krijg er de kriebels van.

Deze muziek bewijst een oorspronkelijke en dwarse geest als William Blake geen dienst door zulke zoete broodjes te bakken. Als je de National Trust een warm hart toedraagt, doe je er beter aan om die plekken te bezoeken.

Reacties