Geluid

Factory Floor

Soundtrack For A Film

Artiest:Factory Floor
Titel:Soundtrack For A Film
Label:H/O/D
Distributeur:Konkurrent

factoryfloor.bandcamp.com

Giorgio Moroder en vele anderen deden het Factory Floor al voor: een nieuwe soundtrack maken voor de filmklassieker ‘Metropolis’ van Fritz Lang uit 1927. Al is de versie van Factory Floor, de band van Gabriel Gurnsey en Nik Void (sinds het vorige album ’25 25′ een duo) anders dan iedereen zou verwachten.

Op die vorige plaat, alweer twee jaar oud, konden we al vaststellen dat Gurnsey de gitaar aan de eerste de beste wilg had gehangen. Doorgedreven minimalistische techno die tot de essentie wordt herleid en waarbij elk klankje, hoe klein ook, tot in de perfectie juist moet klinken. Logisch bij een band die al voor het debuut een week lang sleutelde aan het geluid van een koebel.

Het was Chris Bell, curator van het Londense wetenschappelijk museum die het duo aanzette om de score te verzorgen bij de vertoning van deze stille filmklassieker. Twee en een half uur duurt de muziek die Factory Floor componeerde en die geperst werd op twee cd’s, of voor de meer kapitaalkrachtigen onder ons op vier stukken vinyl in een meer dan fraaie box.

Op 28 april 2017 werd de muziek voor het eerst live uitgevoerd, ter ere van de negentigste verjaardag van de release van ‘Metropolis’. Pas nadien trok het duo de studio in om de muziek daadwerkelijk vast te leggen. Het resultaat is een heel gevarieerde set minimalistische techno die zeer verslavend werkt. En perfect overkomt zonder de beelden, want die zijn eigenlijk absoluut niet nodig bij het beluisteren van deze zevenentwintig nummers.

Hier en daar zit er een duidelijke beat in, of doet het duo een klein uitstapje richting disco of een fleurig melodietje die de “eentonigheid” doorbreekt, waardoor de plaat, ondanks zijn speelduur, geen seconde verveelt. Alweer een parel toegevoegd aan het bescheiden Factory Floor-oeuvre.

Reacties