Geluid

Bojanek & Michalowski

Solid

Artiest:Bojanek & Michalowski
Titel:Solid
Label:N_Coded

ncoded.pl

N_Coded is een label uit Warschau dat zich heeft gespecialiseerd in het uitbrengen van elektronische muziek en wordt gerund door Piotr Michałowski. Handig natuurlijk als je als labelbaas ook zelf muziek maakt.

Op zijn label kwam eerder ‘On & On’ uit van Nmls, een soloproject van Michalowski. Met Bojanek maakte hij eerder al ‘As Far As It Seems’ (Ohm Resistance, 2012). Grzegorz Bojanek alias Eta Carinae is de oprichter van het netlabel Eta en curator van het Warsaw Electronic Festival sinds 2007.

Deze artiesten kennen elkaar nu zo’n tien jaar en hebben beiden een voorliefde voor elektronische muziek waarin ruimte is voor improvisatie en experiment. Improviseren deden beiden al bij hun eerste gezamenlijke concert in 2010, en dat beviel zo goed dat ze dat zowel voor concerten als voor opnames zijn blijven doen.

Het duo is steevast op zoek naar nieuwe geluiden, is gefascineerd door het manipuleren van tapes, analoge synthesizers, maar ook veldopnames en noise vinden hun weg in de nummers. Toch is het resultaat vooral een mengeling van degelijke ambient en drones die maar weinig verschilt van veel genregenoten.

Degelijk is het wel, onderhoudend ook en zelfs tijdens het beluisteren gedurende een hittegolf horen we voornamelijk de zoektocht naar perfectie en de schoonheid van klanken. Afsluiten doet het duo met het nummer ‘Figures’, eerst van eigen hand en er direct na de remix van Pools wonderkind Jacaszek, die een grote naam heeft verworven binnen de elektro-akoestische muziek en in 2017 het bejubelde ‘Kwiaty’ (Ghostly International) uitbracht. H

et is het enige stuk met een stem en ook het enige dat ietwat minder ambient klinkt. De twee versies verschillen echter te weinig van elkaar om samen op één plaat te staan.

Reacties