Geluid

Pierce With Arrow

Shatter


Artiest:Pierce With Arrow
Titel:Shatter
Label:Dais
Distributeur:Konkurrent

Artiest:Tempers

Artiest:Coil


Pierce With Arrow mag dan wel een nieuwe naam zijn, de Amerikaanse (minimal) techno- en houseproducer Troy Pierce en de Colombiaanse muzikante en vormgeefster Natalia Escobar zijn verre van debutanten. Pierce maakte ooit deel uit van Louderbach en Run Stop Restore; Escobars naam duikt op bij Poison Arrow. In een gemeenschappelijk liefde voor elektronica en beeld hebben de twee elkaar gevonden. ‘Shatter’ is tot stand gekomen door eerst donkere surrealistische video’s te maken en die vervolgens te voorzien van een gepaste soundtrack. En zo klínkt het ook: spaarzaam, ingehouden, vaak spookachtig en vol schaduwen (‘The Night Is Ending’) en dat alles omzwachteld met een unheimliche erotische spanning. In welk vakje dit duo precies thuishoort, is niet eenvoudig te bepalen. De bouwstenen zijn onder meer illbient, narcoleptische dub en sporen van dark ambient, maar het eindresultaat is even stilistisch diffuus als fascinerend. Te situeren ergens tussen Coil, HTRK en Scorn.

Met het vorig jaar verschenen ‘Private Life’ konden Edward Cooper en Jasmine Golestaneh de aanstekelijke mix van synthpop en darkwave van hun debuut ‘Services’ uit 2015 op het Berlijnse Aufnahme + Wiedergabe helaas niet evenaren. De songs waren namelijk niet sterk genoeg. Pas flink na dat debuut is de ster van Tempers echt beginnen rijzen waardoor die plaat een gezocht en dus duur item werd. Deze heruitgave is bijgevolg meer dan gerechtvaardigd. Een gemiste kans wel is de vaststelling dat de prima cover van ‘Killing For Company’ van Swans die destijds op de originele cd stond niet weerhouden werd voor de re-issue.

Dais lijkt zicht ten slotte ook te hebben vastgebeten in de nalatenschap van Coil. Na eerdere re-issues (‘Black Light District’ en ‘Worship The Glitch’) is het nu de beurt aan het eerste deel van ‘Musick To Play In The Dark’ uit 1999. In alle mogelijke kleurvarianten is dit album nu ook opnieuw verkrijgbaar op vinyl; dat moet zowat het belangrijkste nieuwsfeit zijn waardoor woekeraars meteen een schot voor de boeg krijgen. De originele persing wisselt namelijk nog steeds voor vele honderden euro’s van eigenaar. Extra’s staan er verder helaas niet op. Betaalbaar cadeautje kortom voor zij die nu pas in de indrukwekkende discografie van deze legendarische naam duiken.

Reacties