Blog Nieuws

Tweede golf Rewire 2018-namen


Gonzo (circus) #143-lezers zijn als geen ander op de hoogte van enkele bijzondere acts die het Rewire-festival in 2018 te bieden heeft. En die eigenzinnige en diverse line-up wordt nu aangevuld met onder andere Panda Bear,  SOPHIE, Juliana Huxtable, Arto Lindsay & Zs, Fatima Al Qadiri en Tristan Perich.

De thema’s waarover je leest in Gonzo (circus) komen ook aan bod op Rewire, zoals Sense of Self (over identiteit en zelfbewustzijn), Network Music (over de invloed van digitale cultuur op muziek en de wereldwijde kruisbestuiving tussen (online) muziekscenes) en pioniers en vernieuwers uit de elektronische en elektroakoestische muziek. Op Rewire kun je meer hierover leren in talks en debatten en uiteraard er ook naar luisteren. Mooie illustraties van muzikanten die uit lokale netwerken wereldwijd voortkomen zijn bijvoorbeeld Irreversible Entanglements (met Moor Mother), Nadah El Shazly (met volledige band) en Faka.

De New Yorkse componist, geluids- en beeldkunstenaar Tristan Perich (zie Gonzo (circus) #120, 2014) is dit jaar Young Artist in Focus. Perich ontwikkelt zijn composities en installaties aan de hand van strikt afgebakende eisen en voorwaarden, waarin wis- en natuurkunde en code centraal staan.  Tristan Perich wilde geluid zoveel mogelijk afpellen om te zien wat er overbleef om mee te componeren. Hij ontdekte de rijkdom van de nuanceloze bit. Ook op Rewire staan zijn 1bit-composities centraal. Niet alleen interessant voor creative coders!

Overigens, wie denkt dat diversiteit een modewoord is, kan maar beter de ogen en oren eens goed uitwrijven.  Schrijver, poëet, multidisciplinair kunstenaar, dj en LGBT-activist Juliana Huxtable behoort tot een groeiende groep artiesten die het spanningsveld van ras, gender, queerness en identiteit onderzoekt. Tijdens Rewire 2018 is er de wereldpremière van ‘Trip Tipp’, een performance gemaakt voor elektronische instrumentatie, vocalen, harp, drums en video. Van de uit Koeweit afkomstige elektronische muzikant en kunstenaar Fatima Al Qadiri is het werk Ja7eem, dat in het Arabisch hellevuur betekent, te horen. Daarin vermengt Al Qadiri grotendeels onuitgebrachte tracks met archiefbeelden van brandende olievelden uit de Eerste Golfoorlog.

Pioniers zijn er ook, zoals Arto Lindsay en Beatriz Ferreyra. En we kijken ook uit naar de concerten van Panda Bear en James Holden. Met beiden lees je een interview in Gonzo (circus) #144, die begin maart in de winkels ligt.

Meer informatie over de nieuwe namen lees je op de website van Rewire.


Reacties