728x90 MM
Bundelvoorstelling - (c) Patsker Omaer Beguin

Woorden alleen zijn niet genoeg

Onder de noemer “meer” waagden we ons over de taalgrens voor een presentatie van de gedichtenbundel ‘Het eenvoud van twee’ door Hans Hanssens en Stefaan Brugghe.

Dichtgereden wegen

Van een vlotte autoreis naar de Waalse kant van de Kluisberg (Mont-de-l’Enclus) was geen sprake. Grote groepen wielertoeristen zorgden voor vertraging op de weg wegens de duizend kilometer actie voor Kom op tegen Kanker. Als extraatje kregen de poëzieliefhebbers nog enkele wegversperringen te slikken wegens een lokale wielerwedstrijd in de buurt van Kwaremont. Gevloek en gemor was er zeker bij maar de woordkunstenaars bleven geduldig wachten tot de meeste gasten de poëtische eindstreep bereikt hadden.

Samen moedig en sterk

Kunstenaar Marc Leyman stelde zijn prachtige domein en atelier uitzonderlijk open voor de voorstelling van het roodblauwe tweeluik ‘Het eenvoud van twee’. Het duo Hanssens en Brugghe lazen afwisselend enkele van hun zielenroerselen uit het tweemaal honderd gedichten tellende boek. Hans Hanssens (afkomstig uit Oudenaarde) brengt hiermee tweeëndertig jaar na zijn debuut (‘Er zijn geen wolken meer … al denken we aan meer’) terug een reeks gedichten uit. De West-Vlaming Stefaan Brugghe heeft nog maar net zijn eerste werkje (‘Troostsporen’) losgelaten en greep hier de kans om zijn werk voor te stellen. Beide dichters hadden elkaar gelezen zonder elkaar ooitte zien, ze werden vrienden en verpakten hun gevoelens en belevenissen in de ritmes van het leven met tintelende woorden in dit tweevoud.

Muziek, kunst en …

Het gebeuren werd muzikaal ingelijst door de gitaristen Egon De Mil (Rundfunk) en Tony Faelens. We kregen tussen de intrigerende woordkunst sfeervolle en genietbare jazzdeuntjes in de stijl van Pat Metheny en Bill Frissell te horen. De beeldkunstwerken van gastheer Marc Leyman hadden niet alleen een enorme aantrekkingskracht op de bezoekers, ze creëerden ook nog eens een extra mysterieuze dimensie op deze bijzonder verrassende voorstelling. Tijdens de traditionele handtekeningsessie kwam er plots een poëzieliefhebber met Hanssens eerste werkje op de proppen. Na tweeëndertig jaar kreeg het boekje een tag met verse inkt van zijn schrijver. We beleefden een merkwaardige en onvergetelijke namiddag met woorden van ontroering, humor, zoete klanken en raadselachtige beelden op een toplocatie.

Gezien: Het eenvoud van twee – Hans Hanssens/Stefaan Brugghe – Atelier Marc Leyman, Amougies – 29 mei 2022.
De bundel is te verkrijgen door een mailtje te sturen naar hans.hanssens(at)skynet.be en stefaan.brugghe(at)gmail.com.

tekst:
Patsker Omaer Beguin
beeld:
Bundelvoorstelling-3
geplaatst:
wo 1 jun 2022

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!