728x90 MM

Wonderen kunnen gebeuren

Soms overtreffen we onszelf. Door aan een Pit’s medewerker te melden dat Zer0 れい niet mag beginnen alvorens we ter plaatse zijn bijvoorbeeld.

We hadden onszelf namelijk voorgenomen op tijd te zijn deze keer en het voorprogramma mee te pikken. Meestal zijn we daar te laat voor of komen we halfweg aan. Nu, mede door ons berichtje, waren we mooi op tijd. Uiteraard werd er de draak gestoken met het feit dat ondergetekende op tijd was en Zer0 れい aan zijn show zou kunnen beginnen.

Hipper dan ooit

Even wachten gingen ze toch, want eerst moest er over kut met peren worden gepraat, en over het artikel over Blank Banshee en vaporwave dat in de pas verschenen Gonzo (circus) #152 staat. Daar komt namelijk ene Sebastian Dessauvage aan het woord, en laat dat nu dezelfde man zijn die zich even later zou reïncarneren als Zer0 れい. Hipper kan de Pit’s niet worden, als er net na het verschijnen van een artikel over vaporwave er ook wel een concert binnen het genre staat gepland. Gekker moest het niet meer worden. Of toch?

Zoals gewoonlijk kijken we voor het concert, als we de kans krijgen, naar de merchandise die de optredende artiesten al dan niet mee hebben. Tussen een aantal platen van Lussuria ontwaarden we godvermiljardedju wel de split van Lingua Ignota met The Rita zeker? Fuck, en dat voor vijftien euro. Daar prijkt namelijk ‘Jolene’ op, op schitterende wijze de nek omgedraaid door Lingua Ignota. En een Scott Walker-cover (‘The Girls From The Streets’) ook nog. De goed geilige man had drie exemplaren, die hij meteen kon verkopen aan mij en twee anderen. De avond kon al niet meer stuk.

Dan mocht en kon Zer0 れい aan zijn set beginnen. Gestoken in een exotisch hemd, wat we van hem absoluut niet gewend zijn, en de speciaal gebouwde helm met ingebouwd blauw licht; bouwde Zer0 れい rustig en relaxt aan een uitgebalanceerde set waarin hij zachte klanken afwisselende met een paar beats of wat trashwave. De beelden die erbij geprojecteerd werden, kwamen uiteraard niet goed tot hun recht. Een rode muur vol graffiti is niet de ideale plek natuurlijk. Al was er zo op zijn minst wel iets te zien.  Zer0 れい houdt bewust zijn set strak en kort. Slim, want veel vaporwave klinkt nogal snel hetzelfde, een valkuil waar Zer0 れい niet trapt.

Geen bal te zien

Jim Mroz, actief onder zijn eigen naam en als Mirrored Hall, Völkl, Zero View, verwierf tot nu toe het meest waardering en erkenning met Lussuria. Sinds 2017 brengt hij onder die noemer platen uit op Hospital Productions en werkte hij mee aan een stel belangrijke platen van Prurient. Deze avond kwam hij ‘Three Knocks’ voorstellen, zijn nieuwste plaat. Jammer genoeg houdt de man niet van licht, waardoor er eigenlijk geen bal was te zien. Een man achter een laptop, tja, dan gaat het puur om de muziek natuurlijk. En die was heel goed tot uitstekend. Donkere ambient met veel industrial erdoorheen, een set die niet mis zou hebben gestaan op één van de noisefests die jaarlijks doorgingen ergens in Kortrijk. Veel stoelen hebben ze niet in de Pit’s, de vloer is ook niet echt de beste plaats om te nestelen en te luisteren, wat ons nog meer de idee gaf dat we net zo goed één van zijn albums konden beluisteren thuis in onze zetel. De show had, behalve het volume, namelijk weinig toegevoegde waarde, ondanks de heerlijke soundscape die we te horen kregen. Ach ja, onze oren werden verwend, daar zijn we ook al tevreden mee.

Na nog even de keel te hebben gesmeerd met wat Blauwkes (als ne mens veel tatert, moet ‘m veel drinken natuurlijk) keerden we terug naar onze vertrouwde omgeving.

Gezien: Lussuria + Zer0 れい – The Pit’s, Kortrijk – 4 juli 2019
Tekst: Patrick Bruneel – Foto’s: Bart Marescaux

tekst:
Gonzo (circus) Crew
beeld:
Zero2
geplaatst:
za 6 jul 2019

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!