728x90 MM

Wide Awake

De plaat die uit de samenwerking tussen Parquet Courts en Daniele Luppi voortvloeide vorig jaar werd in onze dichte kenniskring niet echt gesmaakt. “Onsamenhangend”, “mislukt eighties pastiche” en “bombarie van het dertiende knoopsgat”, waren termen die wij daar opvingen. Tegendraads als we zijn, ketsten wij daar “best een heel genietbare plaat” tegenaan.

Nu ligt er een nieuwe plaat van Parquet Courts voor onze neus. Eentje waar die dichte kennissenkring wél enthousiast over zal zijn, durven wij te wedden want Parquet Courts kijkt door de achteruitkijkspiegel van hun rammelkar terug naar hun eerste platen.

Geen doorslag daarvan, maar het gesmaakte recept gekruid met wat extra’s zoals geile outsider funk in het titelnummer of laidback Americana in ‘Back To Earth’. Dat de overall sound rijker klinkt zou wel eens iets met producer Danger Mouse te maken kunnen hebben. Vergis je niet, het geluid van Parquet Courts klinkt nog altijd heel los uit de pols. En je mag dan nog weten dat de band hun pappenheimers goed kent, soms kun je er de vinger niet opleggen wààr die invloed nu juist vandaan komt.

Zoals ‘Violence’, een spacepunker die ontzettend bekend in de oren klinkt, maar waarvan je niet kunt zeggen van waar. Heerlijke orgelpartijen trouwens in die song. ‘Before The Water Gets Too High’ klinkt in onze oren dan weer als Peaking Lights met een Guiness of drie achter de kiezen.

Over drank gesproken, deze plaat is een fijn onderonsje met deze bende uit Brooklyn. Een beetje als een zatte zondag in de pub. Je herinnert je niet alles meer, maar je weet dat het heel plezierig was. En je gelooft ’s anderdaags absoluut niet dat dit Amerikanen waren. Je zou zweren dat het een bende zatte cockney rebels waren.

tekst:
christophe vanallemeersch
beeld:
Parquet_Courts_Wide_Awake
geplaatst:
do 16 jan 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!