728x90 MM

Tiger!Tiger! Steer Clear Of Heaven

Intige Taluure, de naam waaronder het duo Jay Phlitman (Jean-Marie Mievis) en Kim Kang (Duchateau) schuilgaat, heeft na twee cassettes nu een lp uitgebracht, ‘Tiger! Tiger! Steer Clear Of Heaven’. Het tweetal heeft zich omringd met een flinke waslijst aan gastmuzikanten, en heeft er samen met hen een feestelijke plaat van gemaakt. Het is een bijzonder psychedelisch feestje geworden.

Net als op eerdere albums staat de vervreemding vol in de schijnwerpers. Het kan de heren niet gek genoeg zijn. Dat heeft zijn prettige (want aanstekelijke) kanten. Het is lastig om de muziek te beluisteren en het gezicht in de plooi te houden. De droeve, geestige aspecten van geldgebrek worden uitgelicht in ‘The Return Of The Son Of Anatevka (daideldiedeldiedeldum)’. ‘He Is A Man’ verhaalt over de eenzaamheid van een man die net verlaten is door zijn geliefde. Een gedragen gitaarriff wordt pesterig omzoemd door vliegen op kazoo, terwijl Phlitman een tableau van geurige ontreddering uit de doeken doet, gevolgd door een net niet foute, maar ook net niet goede gitaarsolo.

Elders schieten een Hammondorgel, een dun funkgitaartje en een setje conga’s je terug naar een verstandsverbijsterend verleden, waarin disco als felgekleurde zwammetjes uit bomen plopte. Het is allemaal met overduidelijk plezier aan het vinyl toevertrouwd. Het enige bezwaar dat je ertegen kunt hebben is dat de meligheid soms wel erg de boventoon voert.

Het slotlied ‘René Magritte In Legoland’, dat mondt uit in gitaar en drums die koortsachtig voortgestuwd worden. Net één tandje erbij, en het duo zou in totaal nieuw vaarwater belanden, nog steeds vervreemdend, maar ontdaan van een malligheid die enigszins voorspelbaar wordt. Houd me ten goede: al is ook deze plaat prima geschikt om het gemoed op te ruimen, een atmosferisch tegenwicht zou goed werken als contrast.

tekst:
René van Peer
beeld:
Jean-MarieMievisKi_TigerTigerSteercle
geplaatst:
do 30 jan 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!