728x90 MM

Throes

Iowa City, Iowa. Het moet er kil en donker zijn. Dat is toch de indruk die wij krijgen bij het beluisteren van ‘Throes’ van Aseethe (assiete in het West-Vlaams, vanuit het Frans, en dan te vertalen als telloore, een bord dus). De opvolger van ‘Hopes Of Failure’, hun tweede voor Thrill Jockey, laat het trio in bloedvorm horen.

Gitarist/zanger Brian Barr, drummer Eric Diercks en bassist/zanger Noah Koester overleefden de vele bezettingswissels sinds het ontstaan van de band en steken een doomsludgetandje bij. Origineel is het allemaal niet. Dat is ook niet zo evident met voorgangers als Neurosis en Amen Ra. Toch doet Aseethe er alles aan om zich te onderscheiden. En dat doet de band best wel goed door ervoor te zorgen dat geen van de vijf nummers uit hetzelfde vaatje tapt.

Soms iets melodieuzer, soms met wat meer sludge of een grauw die doet denken aan Buzzov-en en bij momenten de complexiteit van een Yob. Dan weten zelfs leken dat Aseethe er echt wel het beste van probeert te maken. Simpel, minimaal, repetitief, loodzware riffs, bij momenten inventief drumwerk en een slepende bas, het zijn kernwoorden die passen bij Aseethe. Toorn over de maatschappij, vergeven van fascisten en profiteurs, vormen de basis voor de teksten van nieuweling Koester. De DIY-gemeenschap waar ze toe behoren in Iowa kan alleen maar tevreden toehoren.

tekst:
Patrick Bruneel
beeld:
Aseethe_Throes
geplaatst:
ma 13 apr 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!