728x90 MM

The Story Of Modern Farming

Verrassingen, daar houd ik van. ‘The Story Of Modern Farming’ van het duo Something New, is zo’n verrassing. En een aangename.
Something New is een duo bestaande uit twee vrouwen: de Nederlandse Jessica Sligter (zang, keyboards, gitaar, enz.) en de Deense Louise Dam Eckardt Jensen (altsaxofoon, xylofoon, enz.). De opnamen werden gemaakt in Amsterdam, de cd ‘The Story Of Modern Farming’ verscheen op het Franse label D’Autres Cordes.
Het resultaat, nog geen veertig minuten muziek, doet naar meer verlangen.
Waarom? Wat maakt wat zij doen zo bijzonder?
De eerste vergelijking die bij mij opkwam, toen de muziek voor het eerst door de luidsprekers klonk, was die van Coco Rosie. Ook een duo, ook twee vrouwen, ook met zang, ook rauw, weerbarstig en onconventioneel. Maar daar houden de vergelijkingen met Coco Rosie op.
Een tweede vergelijking: Carla Bley in haar hoogtijdagen, begin jaren 1970. En natuurlijk het magistrale album ‘Kew.Rhone’ dat John Greaves, Peter Blegvad en zangeres Lisa Herman (met een keur aan medewerkers) aan het eind van diezelfde jaren 1970 maakten.
Ook hier weer die weerbarstigheid, die voorkeur voor dissonanten, voor uiteenrafelende klanken, voor ingetogenheid, voor poëtische teksten die zoveel dieper gaan dan ze in eerste, tweede en latere instanties lijken te doen.
De muziek op ‘The Story Of Modern Farming’ is nu eens heel verstild, dan weer luid en alle aandacht opeisend, nu eens plezierig in het gehoor liggend, dan weer dissonant en vervreemdend. Louise Dam Echardt Jensen laat zich op altsax kennen als iemand die weet wat haar jazzvoorbeelden voor haar hebben gedaan, maar die geen boodschap heeft aan het naspelen van haar helden. De erupties uit haar sax zijn pregnant aanwezig, maar kunnen evenzogoed de zang van haar partner ondersteunen of ondermijnen.
‘The Story Of Modern Farming’ is een rare cd die overal buiten valt: buiten de jazz, buiten de impro, buiten de popmuziek. Het is een bizarre, maar prachtige cd. Een hoogtepunt, nu al, van dit nieuwe jaar, dat nog maar moeilijk kan worden geëvenaard.

tekst:
Gonzo (circus)
beeld:
SomeoneNew_TheStoryOfModernFa
geplaatst:
ma 5 jan 2015

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!