728x90 MM

The Jericho Records

Beginnend in 2007 maakte Ancient Methods naam met een reeks 12inches die klonken alsof er een Panzer de dansvloer op kwam gereden. Daverende beats op een bescheiden maar steady tempo van zo tegen de 120 bpm onder synths die schuren als een grommende motor met aan flarden geblazen uitlaat.

Teutoonse techno met invloeden van EBM en industrial –een combinatie die tegenwoordig hip en happening is, maar tien jaar geleden was het nog something else. En hoewel dat op papier misschien boos en grauw klinkt, weet Ancient Methods de hamerende beats altijd ook onweerstaanbaar dansbaar te maken.

Al die tijd beperkte de band, oorspronkelijk een duo maar nu al weer een tijdje het soloproject van Michael Wollenhaupt, zich tot singles, zodat ‘The Jericho Records’ het eerste album is. In veertien nummers en zeventig minuten verkent Wollenhaupt wat hij allemaal nog meer uit zijn formule kan halen, en weet zo probleemloos de ‘en nog een techno-meets-EBM’-val te vermijden.

Zo wringt hij op ‘Treason Creeps In’ een soort horror-acid uit z’n TB-303, klinkt op ‘The City Awakes’ de geest van Muslimgauze door, weven de beats op ‘Swordplay’ zich rond de klanken van een heus zwaardgevecht, en zijn er een paar momenten van relatieve rust via dark ambient-nummers. Verschillende gasten maken hun opwachting: Regis en Orphx (met wie Wollenhaupt al eerder als Eschaton platen maakte), en zang van Gordon Sharp (Cindytalk), Dominick Fernow (Prurient) en King Dude.

Maar de ruggengraat van ‘The Jericho Records’ is nog steeds ‘van dik hout zaagt men planken’-techno waar we Ancient Methods van kennen, maar wel met een aandacht voor detail en rijkdom van het geluid die bij sommige andere producers in deze hoek nog wel eens te wensen over laat. Hele dikke plaat.

tekst:
Maarten Schermer
beeld:
AncientMethods_TheJerichoRecords
geplaatst:
wo 12 feb 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!